Újra engedélyezték a légi szúnyogirtást

Belföldi hírek - szerző: HH

Miután világossá vált és az országos tisztifőorvos is úgy látta, hogy elszaporodtak a szúnyogok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást. Az indoklás szerint egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését szeretnék megelőzni a korábban uniós szabályok miatt betiltott légi permetezéssel.

 

Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő irtást.

 

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni. A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével.

 

Térségünkbe a héten nem végeznek hasonló műveletet, mint ahogy földi irtás sem várható.