Vagyonvizsgálati eljárás indul az Mszp-s Simon Gábor ellen

Belföldi hírek - szerző: GR

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon Gábor szocialista képviselő ügyében – közölte az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kedden az MTI érdeklődésére.

(fotó: mno.hu)

 

Az MSZP elnökhelyetteséről a Magyar Nemzet kedden azt írta, 240 millió forintos be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon.  

 

Rubovszky György az MTI-nek elmondta: kedden reggel hat órakor először email-ben, majd délelőtt tíz órakor papír alapon is megérkezett az eljárásra vonatkozó kezdeményezés. Az általa fellelhető két címre elküldte a megkeresést Simon Gábornak, hogy a törvény szerinti öt napon belül nyilatkozzon, elismeri-e a hibát a vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot.

 

A levelet a mentelmi bizottság elnöke az Országgyűlés futárszolgálatával próbálta meg kézbesíttetni, ám nem járt sikerrel: az MSZP kerületi irodáján megtagadták az átvételt, a képviselő lakcímén pedig nem vette át senki. A kézbesítést szerdán újra megkísérli a futásszolgálat – jelezte Rubovszky György, aki arra kérte a munkatársait, hogy adják fel még kedden postai úton is megkeresést expressz ajánlva.  

 

A bizottsági elnök jövő keddre hívja össze a mentelmi bizottságot az ügyben, amely az akkori helyzet alapján hozza meg határozatát. Rubovszky György azt mondta, sürget az idő, és azt szeretné elkerülni, hogy emiatt rendkívüli országgyűlési ülést kelljen összehívni. Hozzátette: ezt az ügyet nem tudja nem lezárni, itt összeférhetetlenségről van szó.  

 

Az Országgyűlés házszabálya alapján, ha a képviselő a kifogásolt adatokat kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását, amelyről tájékoztatja a házelnököt és a kezdeményezőt. Ha a képviselő a felhívásnak nem tesz eleget, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a mentelmi bizottság elnöke elrendeli a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását.  

 

A Magyar Nemzet kedden forrásmegjelölés nélkül azt írta: a szocialista politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.  

 

A napilap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a képviselő jelenlegi vagyonbevallásában sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott – írta a Magyar Nemzet.  

 

Az MTI kedden többször kereste Simon Gábort, de nem sikerült elérnie. A szocialista párt későbbre ígért tájékoztatást.  

 

A HVG már arról ír, hogy Simonnak távoznia kell a közéletből  

 

A hvg.hu kedden azt írta: távoznia kell a közéletből Simon Gábornak. A lap információi szerint erről egy a baloldali ellenzéki pártok tagjaiból álló válságstáb döntött. Úgy tudják, Mesterházy Attila MSZP-elnök – aki jelenleg az Egyesült Államokban van – telefonon beszélt Simonnal, és azt mondta: minden posztjáról le kell mondania.  

 

A hvg.hu azt is írta, több politikustársa szerint volt felesége szivárogtathatta ki az adatokat Simon Gábor ausztriai megtakarításairól.  

Simon Gábor egy évtizede a szocialisták egyik vezető politikusa. 2002 óta országgyűlési képviselő, 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkár volt. 2004-től elnökhelyettessé választásáig az MSZP-választmányt vezette, 2012 márciusa óta a szocialista párt második embere. Jelenleg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke, az összefogás XVIII. kerületi képviselőjelöltje, és a 12. hely várományosa a baloldali pártok közös listáján.  

 

Vagyonnyilatkozatában egy XVIII. kerületi, 97 négyzetméteres és egy XII. kerületi, 120 négyzetméteres társasházi lakást, valamint egy balatonszemesi üdülőt tüntet fel, ezen kívül felerészben tulajdonosa egy soproni kiskertnek. Bevallása szerint 8 millió forint megtakarítása és befektetése van, 9 millió forintja pénzintézeti számlán, valamint 5 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Magánszemélyeknek 12 millióval tartozik. Külföldi megtakarításról nem számolt be.  

 

Jávor: a szocialisták megválnak Simon Gábortól  

 

Jávor Benedek úgy tudja, hogy az MSZP már döntött: „megválnak” a párt elnökhelyettesétől– a Párbeszéd Magyarországért társelnöke erről újságírói kérdésre válaszolva beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.   

 

Jávor Benedek azt mondta, véleménye szerint szükség van az ügy tisztázására, és az MSZP-nek lépnie kell. Hozzátette: információi szerint a szocialisták is úgy látják, hogy „ez egy elítélendő lépés volt Simon Gábor részéről”, és úgy gondolják, hogy „nem kívánatos a szereplése az MSZP színeiben a 2014-es választáson”.  

 

DK: ha igazak a hírek, akkor Simon Gábornak távoznia kell a közéletből  

 

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint ha igazak a Simon Gáborról szóló hírek, akkor az MSZP elnökhelyettesének távoznia kell a közéletből – mondta az MTI-nek Gréczy Zsolt.  

A párt szóvivője hozzátette: biztosak abban, hogy amennyiben a hír igaz, úgy Mesterházy Attila a szocialisták elnöke a lehető leghatározottabban és legkeményebben lépni fog ebben az ügyben. Arra is kitért, emellett viszont a DK tiszteletben tartja az MSZP arra való jogát, hogy milyen lépéseket tesznek.  

 

A XVIII. kerület magyarázatot és beszámolót követel  

A XVIII. kerületi önkormányzat vezetése azonnali magyarázatot és teljes körű beszámolót követel Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselőtől, valamint Kőrös Pétertől, a helyi MSZP-frakció vezetőjétől Simon Gábornak a Magyar Nemzetben kedden megjelent vagyonosodási ügyével kapcsolatban.  

Simon Gábor a XVIII. kerületet érintő választókerületben az Összefogás jelöltje az április 6-ai országgyűlési választásra.  

 

Az önkormányzat közleményében azt írták, a kerület vezetése döbbenten és értetlenül áll a Magyar Nemzet írása előtt, és az ügyben „azonnali magyarázatot és teljes körű beszámolót” követelnek. Közölték, egyebek mellett arra várnak választ, Simon Gábor honnan szerezte a több száz millió forintos vagyonát, azt miért nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, és a kerületi MSZP-frakció tagjai tudtak-e az eltitkolt vagyonról.  

 

Azt is kérdezték, Simon Gábor és az érdekeltségébe tartozó cégek milyen szerződéseket kötöttek 2000 és 2010 között az önkormányzattal, illetve annak cégeivel. Arra is választ várnak, hogy a szocialista politikus „be nem vallott és le nem adózott megtakarításainak” van-e köze ahhoz, hogy az előző önkormányzat több mint 10 milliárd forintos adósságot halmozott fel.  

 

Arra is kérték a helyi szocialista frakció vezetőjét, foglaljon állást az ügyben, „miként értékeli Simon Gábor botrányát, illetve milyen felelősséget érez az eladósított kerület MSZP-s országgyűlési képviselőjének morálisan, illetve jogilag is aggályos tetteiért”.  

 

Az Ughy Attila polgármester, valamint Lévai István Zoltán, Kucsák László és Csomó Tamás alpolgármester által jegyzett közleményben azt is írták: az önkormányzat „elszámoltatási munkacsoportja” kezdeményezi a 2000 és 2010 közötti városvezetők soron kívüli meghallgatását, hogy „az akkori vezető tisztségviselők a nyilvánosság előtt tisztázzák az országgyűlési képviselő és a városvezetés közötti kapcsolat részleteit”.  

 

Legyen újra rendszeres vagyonosodási vizsgálat!  

 

A Jobbik szerint Simon Gábor lemondásra való felszólítása még nem old meg semmit, ennyivel nem lehet elintézni az MSZP második emberének „példátlan mutyiját”. Ezt Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő közölte kedden az MTI-vel, jelezve: újra kezdeményezik, hogy minden parlamenti képviselőnél, kormánytagnál és hozzátartozóinál legyen rendszeres vagyonosodási vizsgálat. 

 

Az ellenzéki politikus szerint a korrupciós ügyekben régóta élen járó szocialistáknak számot kell adniuk az utolsó fillérig, milyen pénzekből tevődik össze a bécsi bankban évekkel ezelőtt elhelyezett csaknem negyedmilliárd forint. Egy átlag magyar ember egész élete során nem lát ennyi pénzt, mint amennyit a baloldali politikusbűnöző titokban félretett – tette hozzá. Hangsúlyozta: a Jobbik újra kezdeményezi, hogy legyen rendszeres vagyonosodási vizsgálat a jövőben minden magyar parlamenti képviselőnél, kormánytagnál, valamint hozzátartozóiknál. Egyúttal felszólítják az adóhatóságot, kérjen adatszolgáltatást az EU többi tagállamának társszerveitől arra vonatkozóan, a magyar közéletben tisztséget betöltő politikusok rendelkeznek-e külföldön ilyen jellegű vagyongyarapodás eltitkolására alkalmas pénzintézeti számlával.