Választási csalás: 14 embert vádol az ügyészség

Baranya - szerző: HH

Tagadnak a vádlottak abban Siklósi Járásbíróságon folyó perben, melyben 14 embert vádol az ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével. A gyanúsítottak családtagjaikat, ismerőseiket költöztették be a falujukba azért, hogy az önkormányzati választáson valamelyik polgármester-jelöltre szavazzanak.

 

Kisasszonyfán a 2014-es önkormányzati választáson ketten indultak a polgármesteri székért, Palkó Zsigmond (44,79%) valamint Bite Gyula (55.21%). A 210 választásra jogosult állampolgárból 197 járult az urnák elé, csakhogy volt egy kis gond az ideiglenes lakókkal, mivel az ügyészség szerint mindkettejük bejelentette több rokonát és ismerősét a faluba, miközben azok nem is éltek életvitelszerűen ott. Palkó Zsigmond, a vesztes polgármesterjelölt nem ül a vádlottak padján.

 

A vádlottak a lakcímbejelentő aláírását elismerik, de eltérő magyarázatot adnak rá. Azt mindegyik tagadja, hogy azért jelentkezett volna be rövid időre a faluba, hogy jogosulatlanul szavazzon.

 

A lakcímbejelentő lap aláírásakor tisztában voltak azzal, hogy a formanyomtatvány benyújtásra kerül a járási hivatalba azért, hogy az oda lakóként bejelentkezni kívánó személyeket állandó lakosként bejegyezzék. Anélkül, hogy ott életvitelszerűen ténylegesen tartózkodni kívánnak – mondta Mészáros Kitty, a Siklósi Járási Ügyészség ügyésze a HírTV-nek.