Választási határidőnapló

Belföldi hírek - szerző: KT

Új választások, új törvények, új időpontok. Vegyük sorra, minek mi az ideje, hogy ne maradjon le semmiről.  

 

Áder János köztársasági elnök – mint ahogy az várható is volt – április 6-ra tűzte ki az országgyűlési választásokat. Érdekesség az új szabályozásban, hogy átjelentkezni akár két nappal a választások előtt is lehet, a voksolás után pedig majdnem egy hetet kell várni a végeredményre.

 

Február 15: újdonság, hogy a választási kampány a választások előtti 50. naptól kezdődik. Ez a nap február 15. Innentől minden közszolgálati tévéből és rádióból politikai reklám folyik majd. A kereskedelmi média is közvetíthet kampányhirdetést, de csak ingyen. A törvény ellentmondásokkal teli, nagy viták folynak.

 

Február 17: a helyi választási irodáknak eddig kell kiküldeni az értesítőket azoknak, akik február 7-én helyben laktak. Ugyanez a nap szab határidőt a választási bizottságoknak, akiknek a jelölő szervezetek részére kell átadni az ajánlóíveket. Megszűnnek a kopogtatócédulák, a helyükbe lépő íveken 500 aláírást kell gyűjteni az egyéni jelöltként indulni kívánóknak az adott választókerületben. Ez könnyítés a korábbi 750 cédulával szemben. Még egy újítás: egy választópolgár több jelölt ívét is aláírhatja, azaz nem csak egyet támogathat a cédulás rendszerrel ellentétben.  

 

Március 3: 16 óráig kell bejelenteni az egyéni jelölteket, azaz összeszedni az 500 aláírást.  

 

Március 4: az országos listák határideje. Országos listát az a párt tud állítani, amelyiknek sikerül – legalább kilenc megyében és a fővárosban elosztva – legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állítania.  

 

Március 22: eddig regisztrálhatnak a határon túli magyar állampolgárok. Aki levélben akar szavazni, eddig kell bejelentenie szándékát. Ha postán küldik a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők a csomagjaikat, akkor arra oda kell figyelniük, hogy április 5-én éjfélig megérkezzen az a Nemzeti Választási Irodához. A szavazás napján már csak a külképviseleten, vagy egy magyarországi választási irodában tudják leadni. Ezt egyébként nem kell személyesen.  

 

Március 29: eddig kell beérkeznie azon állampolgárok kérelmének, akik külföldön, valamelyik magyar külképviseleten szeretnének szavazni.  

 

Március 31: Az NVI megkezdi a külföldiek csomagjainak ellenőrzését.  

 

Április 4: azok a Magyarországon bejelentett lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok, akik nem városukban lesznek, 16 óráig van lehetőségük átjelentkezni. Ezt követően szavazhatnak az eredeti lakcímük szerinti választókerület jelöltjeire. Szintén ez a határideje, hogy mozgóurnát kérjenek a beteg, idős vagy fogyatékkal élő szavazóknak.  

 

Április 6: a választás napja. A szavazókörzetben 15 óráig lehet kérni, hogy szavazatszámláló bizottság két tagja kimenjen a szavazóhoz. A szavazóhelyiséget 19 órakor zárják, de törvényileg meghatározott, hogy „a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak”.  

 

Április 12: csak ekkor számolják össze valamennyi szavazatot: minden választókerületben lesz egy szavazókör, aminek a szavazatait nem számolják eddig meg, mert hozzákeverik a külképviseleteken és a belföldön átjelentkezett voksokat.