Választások – megnyíltak a szavazókörök

Helyi - szerző: HH

Vasárnap reggel 6 órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek és megkezdődött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása.

 

 

Harkányban két polgármester- és huszonnégy képviselőjelöltre lehet szavazni – az előbbiből egyet, képviselőből legfeljebb hatot lehet bejelölni. Nemzetiségi választásokon horvát, német és szerb kisebbség regisztrált tagjai adhatják le voksaikat. Kampánycsend nincs, de a választó véleményét tilos a szavazókör 150 méteres közelében befolyásolni.

 

A 4173 választásra jogosult emellett megyei listára is leadhatja szavazatát abban a szavazókörben, melyhez lakcíme szerint tartozik. A szavazatszámláló bizottság előtt a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, célszerűen személyazonosításra alkalmas, hatóság által kiállított arcképes igazolvánnyal – személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel – és lakcímkártyával. A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva.

 

A helyhatósági választások mellett zajlanak a nemzetiségi választások is. A nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek, a választóknak ezeket le is kell ragasztania, mielőtt az urnába dobja, különben a szavazata érvénytelen lesz. Amennyiben a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, azokat nem lehet figyelembe venni az eredménymegállapításnál.

 

A választások részeredményeit esti cikkünkben követhetik majd a legegyszerűbben nyomon, melyet percről percre frissítünk.