Valószínűleg mégsem lesz Orbán-Bajnai vita

Belföldi hírek - szerző: GR

Bajnai Gordon nyilvános vitára hívja Orbán Viktort – közölte az Együtt 2014 szerdán az MTI-vel. Indoklásul azt írták: a Fidesz álcivil szervezetek mögé bújva hazugságokat terjeszt terveikről, és szembesíteni szeretnék „a valósággal” a miniszterelnököt. A Fidesz szerint ugyanakkor Bajnai Gordonnak ma nem Magyarország miniszterelnökével kellene vitáznia, hanem a magyar emberekkel, velük van ugyanis vitája.

(Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

A választói mozgalom közleménye arra reagált, hogy megjelentek a napilapokban a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány újabb hirdetései, amelyeken Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc, képmásuk alatt pedig az Együtt tették tönkre az országot felirat látható. Az Együtt 2014 ezzel kapcsolatban közölte, nem tűrik tovább a hazugságokat, Bajnai Gordon ezért vitára hívja Orbán Viktort. Élőben, tévéműsorban vagy bármely más médiumban, akár kormánypártiban, „a lényeg, hogy álljon ki végre szemtől szembe, merje saját hangon elmondani a hazugságait és viselje el, hogy valaki válaszul a valósággal szembesíti őt” – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták azt is, hogy a Bajnai Gordonnal szembeni „fideszes gyűlöletkampány” hazugságokkal folytatódik. „Az igazság ugyanis az, hogy nincs Bajnai-Gyurcsány-szövetség. Az igazság az, hogy az Együtt 2014-nek esze ágában sincs csökkenteni a minimálbért. (…) Az igazság az, hogy az Együtt 2014 programja egyáltalán nem csökkenti a nyugdíjakat. (…) Az igazság az, hogy a Fidesz vezette be az általa irányított önkormányzatoknál az ingatlanadót, míg az Együtt 2014 kifejezetten ellenzi az ingatlanadó országos bevezetését. (…) Az igazság az, hogy az Együtt 2014 nem tervezi a különadók, így a bankadó megszüntetését, de képesek vagyunk olyan szintre beállítani azokat, hogy a költségvetés mellett a gazdaság is jól járjon” – sorolták az újsághirdetések állításaira reagálva. A választói mozgalom emellett továbbra is várja a kampány költségeiről szóló elszámolást. Ugyanis – jelezték – továbbra sem tudni, ahhoz mennyi közpénzt és milyen jogon használtak fel az „álcivilek”.

Kósa Lajos szerint: „hatalmi harc zajlik, hogy ki legyen a baloldal vezetője”

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében így reagált arra, hogy Bajnai Gordon volt kormányfő, a Haza és Haladás Egyesület elnöke nyilvános vitára hívta Orbán Viktort.

A Fidesz szerint Bajnai Gordon csökkenteni akarja a minimálbért, a magyar emberek azonban nem támogatják ezt; a családi adókedvezmény megszüntetésére készül, a magyar emberek viszont nem értenek ezzel egyet; csökkenteni akarja a nyugdíjakat, de a magyar emberek nem kérnek ebből. Bajnai Gordonnak tehát a magyar emberekkel van vitája – közölték.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Fidesz-KDNP-frakció gyulai ülésén a vitával kapcsolatban azt közölte: hatalmi harc zajlik, hogy ki legyen a baloldal vezetője. „Míg ez nem dőlt el, addig egy ilyen felvetés igazából a baloldali hatalmi küzdelem szükséges velejárója” – fogalmazott, eldönthetetlennek nevezve, hogy kivel is kellene vitatkozni. Hozzátette azt is, hogy egyébként még az sem világos, miről kellene vitázni, hiszen a baloldalon „egyszerre mondanak mindenfélét”.

(Forrás: MTI)