Véletlenül törölték a szabálysértési nyilvántartást

Belföldi hírek - szerző: HH

A 2013-ban államosított IdomSoft Informatikai nem kisebb dolgokról volt híres, mint például arról, hogy közbeszerzés nélkül nyerte el a választási rendszer készítésének jogát. A kilencmilliárd forintért megírt adatbáziskezelő végül használhatatlan lett.

 

A cég jegyzi az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, a gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartás és a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer létrehozását is.

 

A Belügyminisztérium irányítása alatt lévő, 100 százalékban állami tulajdonú cégnél 2018 elején véletlenül sikerült törölni a szabálysértések adatbázisát, méghozzá olyan lehetetlen módon, hogy vissza sem lehetett állatni azt. A szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságok, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók adatai vesztéről a 24.hu számolt be, megjegyezve, némi adatot csak a papír alapú nyilvántartás mentett meg. A lap kereste a Belügyminisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak.

 

A választási rendszer azóta is használhatatlan. Pálffy Ilona, a választás napján azt mondta, a nagy látogatottság miatt omlott össze a méregdrága, négyévente használatos szoftver, pár nap múlva pedig már azt állította, hogy csak a tájékoztatási rendszerrel volt baj, amit helyettesítettek egy tartalékportál beindításával. Az NVI jó munkájáért milliós jutalmat kapó nő szerint a választások remekül sikerültek, jól végezte munkáját, nem kell lemondania.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.