Velünk történt – a Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat hírei

Helyi - szerző: KT

1. Oktoberfest

Október 1-jén negyedik alkalommal rendeztük meg német nemzetiségi estünket, az Oktoberfestet. Kisebbségünk tagjait és a város lakosságát 17 órára hívtuk német nyelvű szentmisére a katolikus templomba, ahol a mázaszászvári kórus énekelt. A művelődési ház előtt a harkányi zeneiskola fúvós zenekarának játéka fogadta a templomból érkezőket. Az ünnepséget Dr. Imri Sándor, városunk polgármestere nyitotta meg. A nemzetiségi műsor a legkisebbekkel, az óvodások német nemzetiségi csoportjával (Nagyné Kiss Éva, Mendler Éva) kezdődött. A résztvevők között üdvözölhettük Burghardt Klára szalatnaki költőt, a babarci néptánccsoportot és a mázaszászvári énekkart. Németországból érkeztek műsorunk meglepetés vendégei, Schrezheim város sportegyesületének tagjai. Az Oktoberfest hajnalig tartó, jó hangulatú svábbál zárta.

2. Márton-nap

A német nyelvterületekről már jól ismert Márton-napi ünneplés az elmúlt években egyre népszerűbbé vált hazánkban is. A harkányi iskolában Batkiné Hollóvári Ildikó és Keczeli-Mészáros Rozália élesztette fel az ünnephez kapcsolódó népszokásokat, az óvónők is minden évben játékos programokat szerveznek a kicsiknek ezen a napon. A lelkes szülők segítségére is mindig számíthatnak a pedagógusok. A Német Nemzetiségi Önkormányzat szívesen támogatja mind az iskola, mind az óvoda rendezvényeit. Így aztán libacomb is kerül mindig az asztalra!

Hadd szóljak pár szót a Márton-naphoz kötődő szokások eredetéről.

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét. A népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkát, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Márton-naphoz számos hagyomány és babona kötődik. Azt tartják, aki Márton napján mos vagy tereget, keresztet vethet a jószágra; aki pedig nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog. A népi időjárásjelzés szerint, ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő. „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” Ha viszont jó az idő Márton napján, nagyon hideg lesz a tél. „Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton, borongós tél” – szól a népi bölcsesség. Aki pedig november 11-én éjjel álmodik, boldog lesz – így tartották.

3. Klänge der Heimat

Többéves kihagyás után 2011 novemberében a Baranya Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat megrendezte német nemzetiségi estjét: a Klänge der Heimat -ot. A gazdag gálaműsorban Baranya megye nemzetiségi egyesületeinek, önkormányzati köreinek, klubjainak fellépői mellett mi is szép sikert arattunk.

4. Disznóvágás, ahogy régen volt

Férfitagjaink napközben kolbászt, hurkát töltöttek Frank János főböllérünk vezetésével. A lányok és asszonyok ízletes töltött káposztát készítettek, és süteményeket sütöttek az esti vacsorához. A vidám hangulatban elfogyasztott finomságok mellé, szőlősgazdáink jóvoltából, bor is került az asztalra. Vendégünk volt városunk polgármestere is.

5. Második alkalommal vettünk részt a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat által kezdeményezett karácsonyváró ünnep lebonyolításában. A rendezvényen kórusunk régi karácsonyi énekekkel szerepelt.

A lakosság összetartozását mutatja, hogy a horvát kisebbség, a német kisebbség és a város lakossága közösen várta a karácsonyt.

 

Végül 2012-ben tervezett programjaink:

Január: Országos Német Nemzetiségi Gála

Február: Svábbál – Fülemüle Csárda Klubest

Március: Szekszárdi Német Színház

 

Rendezvényeinken szívesen látunk minden harkányi lakost!

Hazenauerné Staub Erika
Harkányi Német Nemzetiségi Önkormányzat