Virtuális valóság

Életmód - szerző: VCS

Újságíró körökben gyakran beszédtéma, hogy ki vesz meg egy napilapot, pláne hetilapot?! Mivel annak tartalmát az interneten is elolvashatják, arról nem is beszélve, hogy a hírek sokszor aktualitásukat vesztik az egy héttel később megjelenő nyomtatott sajtóban.

Magyarországon a lakosság 40%-a használja az internetet rendszeresen, vagy alkalomszerűen – egyre jobban terjed az idősebb korosztály körében. Az évtized legnagyobb találmánya, amelyről lehet jót is rosszat is mondani: az új közösségi oldal a Facebook, ahol percre pontosan lehet tudni, ki hol van, és mit csinál éppen?!

A dolgoknak persze hátulütői is vannak, megszünteti a privát szférát, gátolja valós emberi kapcsolatok kialakulását, és lehetetlenné teszi az érdemi irodai munkát, valamint még sok másról eltereli a figyelmet, például a tanulásról, hisz a Facebook a fiatalabbak körében a legnépszerűbb. Vannak jó oldalai is találmánynak: olyanokkal tarthatjuk a kapcsolatot, akikről különben évekig nem hallanánk semmit, így viszont nyomon követhetjük életük rezdüléseit akkor is, ha a világ másik felén élnek, természetesen csak akkor, ha az illető meg akarja osztani velünk.

Érdekes adat, hogy egymillió fejlesztő foglalkozik a Facebook alkalmazások írásával. Jelenleg több mint 500 millió felhasználója van, akik közül 200 millió naponta látogatja az oldalt, és átlagosan 60 percet tölt el az oldalon. Ha az időt 5 dolláros minimálbérben állapítanánk meg „Fészbukozás” helyett munkával töltenénk, összesen 916 millió dollárt keresnénk naponta. Ha a Facebook létező ország volna, az lenne a világ harmadik legnépesebb állama: csak Kína és India előzné meg népességben. A Facebook becsült értéke ma hat évvel az indulás után 8-11 milliárd dollár között van, Mark Zuckerberg húsz éves korában hozta létra a Facebook-ot, ma pedig – hat évvel később milliárdos.

Azok, akik nem tagjai ennek a közösségi oldalnak, akik nem haladnak a korral – hisz én is ismerek fiatalabbakat és idősebbeket is egyaránt, akik nem élnek a modern technika eme vívmányával – nem biztos, hogy valamiről is lemaradnak. Pontosabban fogalmazva: nem biztos, hogy értéket képviselő dologról maradnak le. Az pedig, hogy nem lesz igény az újságírásra, nem valószínű, akármilyen és akármennyi információ érkezik is az interneten, feldolgozásukhoz mindig szükség lesz az újságírók munkájára, szakértelmére és ellenőrzésére.