Hazugságra épül a harkányi baloldal kampánya, a választások egyértelmű tétje a szocialisták visszatérése

Helyi - szerző: HH

Egy mohácsi vöröslogós képviselővel tartott kampányrendezvényt a harkányi baloldali csoportosulás. A Kerécz alá felsorakozó társaság épp azt a Szigetit kapta vendégül, aki miatt Mohács MSZP-s vezetése 2019-ben összetűzésbe került a kormánypárti testülettel, majd feloszlatva magát vanosként tért vissza.

 

 

A Harkányban Keréczéknek kampányoló Szigeti Józsefet Mohács egykori baloldali polgármestere, a 2019 után fél év alatt megbukó Csorbai Ferenc (MSZP) akarta a testületbe erőszakolni, de a többségében kormánypárti tagok nem látták szívesen a rájuk erőltetett kétes hovatartozású politikust.

 

A belviszály akkor odáig fajult, hogy a többségében fideszes testület inkább feloszlatta magát, mintsem, hogy Mohácsot és saját magát teljes baloldali befolyásnak vesse alá. Mint az idő igazolta, döntésük a város javára vált, 2020-ban a szocialisták ott is lekerültek a sakktábláról, a Duna parti város – néhány vanos képviselővel ugyan – fejlődésnek indult. Szigeti feletti válságról a baloldal lapja, a Pécsi Stop írt bővebben.

 

Így cserélődött ki az MSZP vörös szegfűje egy foltra

 

Miután a 2019-ben felállt mohácsi szocialista vezetés megsemmisítette magát, az MSZP-sként távozó polgármester néhány hónap múlva a Van vörös logójával jutott a testületbe. A szocialisták Harkányban most a saját színükben induló Keréczet akarják polgármesterként látni, mellette olyan testülettel, aki képviselőként függetlennek állítva be magát kéri a harkányi családok bizalmát, valójában viszont megyei listán már MSZP-s szocialistaként akarja pártja érdekeit szolgálni.

 

Az időközi választások eredményéből azóta Mohácson Szigetiről is bebizonyosodott, hogy valójában nem is független képviselőről, hanem egy, szintén a vörösök oldalán képviselővé vált politikusról van szó – az érdekkör befolyását ugyanis ő sem tudta már letagadni, neve mellett megkérdőjelezhetetlenül ott áll a vörös pecsét.

 

A mohácsi ellenzéki összefogás most a siklósi Kerécz Tamást akarja Harkány élére helyezni, ezért a korábban Csorbai részéről szocialista támogatással kitüntetett, az egyesület egyik vezetője, Szigeti fellépést is vállalt a harkányi művelődési házban, ahova vasárnap magával hozta az előválasztás MSZP-s megyei jelöltjét, Schwarcz-Kiefer Patrikot is kampányolni.

 

Szigetiék azt a korábban is hangoztatott, ám minden alapot nélkülöző üzenetet akarják elhitetni, hogy ha nem ők nyernek, megvan a veszélye, hogy ismeretlen befektetőknek adja el valaki a harkányi fürdőt. Ez azonban nem több annál a hangulatkeltésnél, mely a 2010-es, Imri-érát elhozó kampányban is tetten érhető volt.

 

Ez a valótlanság később, 2014-ben viszont már nem vált be, azóta pedig minden valójában követett irány alapjaiban is ellentétessé vált. Ha a vöröslogós egyesület ötévente Harkányba tekintgető pécsi „tanácsadója” legalább egy kicsit tisztában lett volna a helyi történésekkel, nem erre építik a hazugságkampányt. De a kibicnek semmi sem drága, legkevésbé a siklósi Kerécz reputációja vagy a szocialisták megyei listájának 11. helye, Szigeti így a baloldali vakvágányára tolta a hitelekkel kooperáló egykori fürdő- és kórházigazgató holdudvarának kampányvonatát.

 

A választások valódi tétje az újabb „befektetők” érkezése

 

A dolog pikantériája ugyanis, hogy épp az új csúszda átadóján erősítette meg Baksai Tamás azt az évtizedes törekvést, hogy a fürdő nem eladó. Ahogy a 2014-ben kihirdetett programjában, a fideszesek most is elkötelezetten hirdetik, hogy a vállalat továbbra is Harkány kezében kell, hogy maradjon. A fürdő pedig épp júliusban fizeti vissza annak a hitelnek az utolsó részletét, amit Keréczék vettek fel közel harminc éve, és ami azóta is gúzsba kötötte a várost és a fürdőt.

 

Az óriási adósságból való kilábalás első kézzel fogható önerős beruházása épp a csúszdapark, amit az ellenzék emiatt agresszívan támad is.

 

Míg a kormánypárti városvezetés a fürdővállalat megtartását hirdeti, addig a félelemmel átszőtt Imri-éra idején a fürdőt két „befektetőnek” is kis híján átjátszották.

 

A most Kerécz Tamással visszatérni készülő baloldali tömörülés többsége nem másokból áll, mint az Imri-korszak önkormányzati képviselőiből és tisztségviselőiből, akik számára az adósságtól megszabadított város és fürdő most ismét egy műszaki játszótér lehetőségeként kínálkozik. Az egyetlen feladat számukra most csak az, hogy valahogy visszaférkőzzenek az emberek bizalmába.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.