Visszatért a zord idő

Baranya - szerző: GR

(fotó: MTI / Varga György)

Továbbra is narancs riasztás van érvényben Baranya 6 kistérségében. 

Baranya megye 6 kistérségében (Komló, Sellye, Szentlőrinc, Pécs, Sásd, Szigetvár) narancs, 3 kistérségben (Pécsvárad, Mohács, Siklós) sárga riasztás van érvényben.

A viharos szél hatására egyre több helyen számíthatunk hófúvásra. A csapadék az elkövetkező 2 napban folyamatosan várható. A mai nap esti óráktól a hőmérséklet 0 C fok alá süllyed a csapadék ezt követően jellemzően hó formában várható. A hajnali órálban -5 C fok körüli érték várható. A viharos erejű szél szombaton mérséklődhet.

Baranya megyében elzárt település nincs. A 6-os úton Nagyváty közelében van teljes útzár. A megye többi útja – bizonytalanul, de – járható. A Pécs Dél – nyugati elkerülő teljesen el van jegesedve, kamion félpályás forgalmi akadályt képez, az út nehezen járható.

A Biokom tájékoztatása szerint Pécsett az utak a hegyi szakaszokon nehezen járhatók, az utakat folyamatosan tisztítják. A város területén folyamatos koccanásos baleset történt, amely tovább lassítja a forgalmat.

A határátkelőknél a forgalom a havazás miatt lassú, hólánc használata nincs elrendelve egyik irányban sem. A horvátországi Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a horvát oldalon az utak járhatóak, folyamatosan tisztítják, de az erős szél miatt hóátfúvásokra kell számítani, a látótávolság alacsony.

Baranya megyében a rendkívüli időjárással kapcsolatban 26 eseményhez vonultak tűzoltók. A jelzések közúti baleset, kamionok okozta forgalmi akadályok, kidőlt fák, valamint megrongálódott háztetők, hirdetőtáblák miatt érkeztek.

A MÁV tájékoztatása szerint, Baranya megyében a vonatok menetrend szerint közlekednek. A késések a 30 percet egyelőre nem haladják meg, további intenzív havazás esetén a váltók kéz állítása miatt jelentős késések fordulhatnak elő.

Pécsett a 35-ös busz Dömör kapuig, 36, 37-es a Bálicsi útig, a 40-es Ezeréves útig közlekedik. A 26-os busz kamion által okozott forgalmi akadály miatt nem közlekedik.

Az erős szél miatt folyamatosan ellenőrizzék a gázkészülékeket, az esetleges égéstermék visszaáramlások elkerülésére.

Kérünk mindenkit, hogy a bizonytalan és kiszámíthatatlan közlekedési viszonyokra tekintettel, ha tehetik, ne induljanak útnak!

Ha mindenképpen szükséges, kérjük, hogy továbbra is csak rendkívül indokolt esetben, tájékozódás és felkészülést követően induljanak útnak. Készüljenek fel forgalmi akadály miatti, esetleges hosszabb várakozásra. Téli gumi nélkül nem javasoljuk a közlekedést!

Kérjük a lakosságot, hogy a hőmérséklet fagypont alá süllyedése miatt fokozott figyelemmel legyenek egymásra a kihűlés, megfagyás elkerülése érdekében.

 (forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)