Zöld energia a hivatalban

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

2012 szeptemberében beadott pályázaton nyert nagy összegű támogatást Harkány. A “Bio- és megújuló energiafelhasználás startmunka mintaprogram támogatása” című pályázatot a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjához nyújtották be, melynek keretében kiváltásra került a polgármesteri hivatal korszerűtlen fűtési rendszere, amit egy biomassza üzemelésű kazán beépítésével modernizáltak.

 

Az elnyert támogatási összeg 12,5 millió forint, ami tartalmazza a kazán beruházási költségét, a fűtésre szolgáló faaprítékot előállító berendezés árát, valamint a fűtéshez és az apríték előállításához szükséges munkaerő költségét. A kazán működtetéséhez szükséges egyéb berendezések beszerzése, valamint a fűtőanyag tároló hely kialakítása a város saját költségén valósult meg.

 

A kazán üzemeltetéséhez szükséges faapríték előállítását, az adagoló biomasszával való feltöltését, valamint a kazán megfelelő működésének folyamatos ellenőrzését a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának helyi kirendeltsége által közvetített dolgozók végzik. A pályázat keretén belül két fő egy évig napi 8 órás foglalkoztatására van lehetőség, de további munkaerőigény esetén is számíthatnak a Kormányhivatal támogatására. A kazán üzemeltetéséhez szükséges biomassza tavasz óta folyamatosan készült, így a 2013. évi fűtési szezon zavartalanul indulhatott.

 

Bízunk benne, az idei tevékenység érdemeként jövőre is legalább ennyi nyertes pályázat gazdagítja városunkat.