Fél évszázaddal vissza – megcsonkították a fasort

Baranya - szerző: KT

fotó: facebook, Tankó Ferenc

Levágták és elszállították a siklósi Táncsics utcai platánsor fáinak koronáját, a helyiek tiltakoznak. Az intézkedésre azért került sor, mert sokan panaszt tettek a lehulló, takarítandó levelek miatt. A városképhez tartozó örökség megóvása érdekében voltak, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ők már több száz támogatót szereztek.  

 

A fadarabolás kezdetén, csupán 8-10 fát vágtak ketté, amikor az első tiltakozók hangot adtak felháborodásuknak. Az ötven éves fasor csonkítását végül dr. Marenics János polgármester a helyszínen leállíttatta a lakók kérésére, egyesek szerint meglehetősen későn. Ekkorra ugyanis a 20 fős, önkormányzati magbízásból dolgozó csapat közel száz fa koronáját vágta már le, vagy ahogy nevezik, fiatalították meg. Lapértesüléseink szerint később folytatták a munkát.  

 

A panaszt is emelők egyike így nyilatkozott: csak annyit szerettünk volna, hogy a nagyon kinyúló ágakat vágják vissza. A fák megmentéséért egy facebook-csoport is létrejött, ahol tovább folyik a vita a lombkorona eltávolításának szükségességéről. Van, aki azt kifogásolja, hogy az utca söprése nem a lakók feladata lenne, van, aki belátta: inkább söpröget, de az árnyék jobb volt, mint a hátramaradt torzó.