Holnap belassul az internet!

Technológia - szerző: KT

Szeptember 10-én tartják az Internet Slowdown Day-t. Ez nem más, mint meghatározott internetes forgalom szándékos lassítása. Internetes nagyvállalatok és szolgáltatók összefogásukkal bemutatják, mi történne, ha megvalósulna az a régebben is pedzegetett amerikai ötlet, ami a különböző tartalmakat eltérő sebességgel engedné elérni.

 

 

A netsemlegességi szabályzás értelmében gyors és lassú sávokat alakítanának ki, így nem minden tartalmat érnénk el ugyanazzal a sebességgel. Most ha egy filmet töltünk le, azt ugyanazzal a szerverek és internetkapcsolat által biztosított legnagyobb sebességgel tesszük, mintha egy egészen kicsi, szöveges oldalt nyitunk meg. Az ötlet értelmében a nagyobb forgalmat bonyolító oldalakat lelassítanák, így minden tartalom egyforma súllyal lenne böngészhető.

 

Ez nem azért van betervezve, mert bárkinek is jó lenne. az ok gazdasági alapokon nyugszik, ugyanis az FCC (Szövetségi Kommunikáációs Bizottság) jogszabályai most is lehetővé teszik a nagyobb szolgáltatóknak, hogy az eltérő tartalmaik gyorsabb elérését különböző áron biztosítsák. A döntéstől vagy a hasonló ötletelgetéstől függetlenül szolgáltatók továbbra sem blokkolhatnak internetes oldalakat vagy tartalmakat.

 

A holnapi lassítás azt mutatja meg, mi történne, ha ezt az esztelen törvényt bevezetnék. Ötletgazda a Fight for the Future, azaz Harcolj a jövőért csoport. A kezdeményezéshez több nagy cég is csatlakozott, de a Facebook és a YouTube ezidáig nem jelezte részvételi szándékát.