Pécsi rémhírkeltés miatt tett feljelentést az ÁNTSZ

Belföldi hírek - szerző: HH

Ebolával kapcsolatos rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt feljelentést tett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ismeretlen tettes ellen. A nyilvánvaló hazugságot tartalmazó posztot ezrek osztották meg a Facebookon is.

 

 

Az egyik lájkvadász oldalon rendszerint áltudományos hírek jelennek meg. Ez nem is lenne gond, mert vagy nem nézzük, vagy letiltjuk őket a Facebookon, mint ahogy azt a badarságot is, amit a napokban többen is megosztottak. Az idegesítő poszt egy pécsi kórházba érkezett ebolás betegről szólt. Az oldalról már eltávolították a minden tényszerűséget és valóságot nélkülöző irományt.

 

A többek között ebolával is kapcsolatos álhírt terjesztő oldal láblécében semmiféle tartalmára vonatkozó megkötés nem található, csak egy minden irományát hiteltelenné tevő magyarázat: „A tudnodkell.info oldalain található információk nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!” Az oldalnak már a fejlécében is egy hitelességében erősen megkérdőjelezhető idézet áll.

 

| SZERKESZTŐI JEGYZET, HELYREIGAZÍTÁS: Az oldal „apró betűs” résszel kívánja elhárítani felelősségét az általa közölt áltudományos bejegyzések esetleges félrevezető természete miatt. Fontos, hogy képünkön szereplő felhívásokat se vegye senki komolyan. Az oldal cikkünk írása óta változtatott a láblécén is, melyben most kijelentik, hogy valamennyi tartalmuk csupán másolat (képernyőképek szerkesztőségünkben). Az oldal állítólagos, Gmail-es, aláírás nélküli felszólalója – aki magát képviseletre jogosultnak állítja be – tudatta velünk, miszerint a hirperc.net portálon is megjelentetett álhírt viszont sosem másolták át. Feltételezzük, ebből eredően most nem azért nem található meg az oldalukon, mert azt törölték a botrány kirobbanása után vagy előtt. Az oldal tartalmának hitelességéről tájékozódjanak független fórumokon!

 

Következménye van

 

Az ÁNTSZ ismeretlen tettes ellen tett feljelentést és közölte: valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba”. Kiemelték: továbbra is alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója Magyarországra kerüljön.

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott eljárásrend szerint, ha egy betegnél ebolaláz gyanúja merülne fel, akkor az illetőt az erre alkalmas mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el.

 

Egy esetleges fertőzés gyanújának igazolása, illetve elvetése az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) elvégzett diagnosztikai vizsgálat eredményének alapján történik – írta az ÁNTSZ, aki kifejti: jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy az ebolaláz kórokozója Magyarországra kerüljön. Az, hogy behurcolás esetén sem kellene a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani.

 

A betegséget természeténél fogva a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed – tájékoztat az egészségügyi szolgálat, aki leszögezi, hogy ha magyarországi eset fordulna elő, arról haladéktalanul tájékoztatnák a közvéleményt.

 

Az ebolavírus negyven évvel ezelőtti megjelenése óta ez a legsúlyosabb ebolajárvény. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra, Libériára, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi összesítése szerint már meghaladta a négyezret az ebolajárvány halálos áldozatainak száma.