Dr. Hoppál Péter: a harkányi értelmiség döntött

Életmód - szerző: KT

Dr, Szabó Szabolcs tanár-karnagy nyitotta a tizedik szabadegyetem második napját az általános iskolában. Az Ady nyomán felvezetett előadás arra adott választ, hogy pozitív vagy negatív jellemző a magyarság számára az esetleges kompország léte.

 

 

A Harkányi Szabadegyetem mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be. Tíz éve a harkányi értelmiség úgy döntött, hogy bele kell vágni és össze kell gyűjteni azokat, akik ebben a gondolkodásban együtt vagyunk – dr. Hoppál Péter államtitkár e szavakkal nyitotta meg azt a fotókiállítást, amely Hazatérés 1941 címmel az andrásvalvi magyarok Bácskába telepítését mutatja be.

 

Az estet – ahogy az államtitkár nevezte – a bukovinai székelyek apostola, Kóka Rozália zárta, aki a bukovinai székelyek történetét ábrázolta a hidasi néptánccsoport közreműködésével.

 

A vasárnap már délelőtt is tartogat programot, hiszen fél tizenegytől a római katolikus templomban kezdődő szentmisével egyidőben a református templomban Topolánszky Ákossal és Papp Judittal tartanak istentiszteletet.

 

A délutáni helyszín ismét a Hotel Korona lesz, ahol 15 óra 30 perckor Dr. Bárdi László egyetemi tanár Távol-keleti hídfőállásaink a régmúlttól napjainkig című előadása lesz elsőként hallható. Ezt követi 17 órakor a Pontonhidak – Az emigráció magyar egyházainak kiegyenlítő és kiegyensúlyozó küldetése dr. Varga János rektortól.

 

A hét utolsó napját zenével búcsúztatjuk a Harkányi Big-Band jóvoltából, 19 órától.