Orbán-Merkel: messze vagyunk az európai eszmerendszertől

Belföldi hírek - szerző: KT

Németország, a második világháború vesztese néhány évtized alatt a világ egyik gazdasági vezető hatalma lett. Német vezető hat éve járt utoljára Magyarországon, különösebb dolga most sem volt, viszont rámutatott: messze vagyunk az európai értékrendektől.

 

 

A zárt ajtók mögötti megbeszélésből sok nem szivárgott ki, beszámolójuk szerint sok dolga nem volt egymással a két politikusnak. Az ukrán háborúról és a demokráciáról esett szó azon a sajtótájékoztatón, amit Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tartott hétfői találkozójuk alkalmából.

 

Az ukrán háború vonatkozásában az orosz szankciókkal kapcsolatban Orbán kiemelte, hogy nem csak az ott élő magyarság miatt fontos a béke, de rajtuk keresztül érkezik az orosz gáz, így „mi csak a béke pártján állhatunk, mi csak olyan megoldást tudunk elfogadni, amely a béke felé visz”.

 

A magyar miniszterelnök megpróbált rámutatni, hogy az energiahordozó miatt Magyarország jóval inkább rá van utalva az orosz barátságra és az ukrán békére, de Angel Merkel ellent mondott neki, rámutatva, más nézőpontot képviselnek az orosz viszonyban. Németország gázigényének 30 százalékát elégítik ki az oroszok. Álláspontja szerint össze kell kötni az európai gázvezetékeket és nyitni kell az azeri gázpiac felé, ezzel csökkentve az unió függő helyzetét az orosz gáztól.

 

A két ország vezetője beszélgetett a demokráciáról is. Láthatóan meglepte Orbán Merkel kijelentése, miszerint a demokráciában nagyon fontos az ellenzék és a civil társadalom valamint a média szerepe. Európa egy újságírói kérdésre kapta fel a fejét, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársa tett fel, arra reflektálva, hogy Orbán által tavaly emlegetett illiberális demokrácia beleillik-e az Európai Néppárt értékrendjébe. Merkel elmondta, amit Orbán elhallgatott, hogy beszélgettek a demokráciáról, majd kijelentette: számára a demokrácia gyökerei mindig is liberálisak, mint ahogy pártja, a CDU és három pillérre támaszkodik: keresztényszociális, liberális és konzervatív.

 

Az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben őszintén szólva nem tudok mit kezdeni

 

– mondta Merkel. Orbán rögtön vitába szállt a világ vezető politikusával, nyilván a népet képviselve: nem minden demokrácia szükségszerűen liberális – mondta, majd a liberális demokráciával kapcsolatban hozzátette: az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki. Merkel arcán a döbbenet volt látható és a sajtótájékoztató véget ért.