Homályos képet festett Májer a gazdálkodásáról

Helyi - szerző: HH

Vécék felújításáról, faluházban történt javításokról, a gyerekjátszóház megnyitásáról és felírt programokról is szólt Májer Béla azon a képviselő-testületi ülésen, melyen a Harkányi Kulturális- és Sportközpont 2014. évi gazdálkodásáról kellett számot adnia.

 

 

A Harkányi Kulturális- és Sportközpont elmúlt évi tevékenységének átfogó bemutatása mellett Májer Béla, az intézmény 2013 májusában öt évre kinevezett igazgatója elmondta: a tavaly először megrendezett, nagy sikerű Fröccsliget mellett „megcsinálták” a végül népszerű Gasztronómiai Fesztivált is, melynek először nem volt híve. Az igazgató megemlítette, hogy a művelődési ház mindemellett állandó programokat is felsorakoztat.

 

[pullquote]Tudta? Májer Bélát a háta mögött – utalva a korábban igazgatói posztot betöltő Barkó Bélával való részleges névazonosságra –  II. Bélának hívják.[/pullquote]

Májer kiemelte a 2014. évi Szüreti Fesztivál megrendezését. Ez a legnagyobb rendezvénye Harkánynak – tájékoztatta a képviselő-testületet. Megemlítette részvételét szervezésében és rögtön értékelte is: én szerintem rengeteg ember volt, és jól sikerült. A költségei nem alacsonyak – mindegyik alkalomkor próbáltunk alkalmazkodni a lehetőségekhez. Idén ezért is írtunk egy pályázatot, 7,5-8 millió forint összeg lett asszem annak a vége – tájékoztatott, rámutatva: ha a pályázaton ennek egy részét megnyerjük, akkor az idei az már egy kicsit anyagilag is talán biztosan több lehetőséget biztosít.

 

Ez úgy történt…

 

Kesjár János, a pénzügyi bizottság elnöke a művelődési ház beszámolójával kapcsolatban elmondta: a részükre bemutatott írásos tájékoztatóban nem különülnek el az önkormányzat és a művelődési ház által finanszírozott tevékenységek, csupán egy összesítő szám jelenik meg. Ugyan a beszámoló említi, hogy erre a 2015-ös évben különös gondot fordítanak majd, de a szóban forgó, 2014. évi beszámoló nem elfogadható, önmagában egyáltalán nem értékelhető. Felvetésével a testület és a bizottsági tagok is egyetértettek.

 

Májer Béla válaszul elmondta: ez úgy történt, hogy nem mi kaptunk többet az önkormányzattól, hanem a mi költségünkre voltak az önkormányzati rendezvények inkább megtartva. Mindig a pillanatnyi döntés alapján adódott, hogy hogy csináljuk ezt. Képíró Sarolta, a pénzügyi osztály vezetője Májerhez fordulva tájékoztatta: számtalanszor nem figyeltek oda, hogy egy szerződés kinek a nevére – az önkormányzatéra vagy a kultúrközpontéra – szóljon. Ha a szerződés a kulturális központ nevére szól, akkor a költségszámla is. A pénzügyi osztályon sokszor már csak azzal szembesültek, hogy meg van rendelve egy rendezvény.

 

„De most egyelőre én beszélek”

 

Kesjár János összegezte: a pénzszámok alapján a kulturális központ tavalyi rendezvényeinek hozama a tíz százalékot sem érte el, egyetlen egy esetben sem, csak a sportcsarnok bevételei jelentősek. Történt ez akkor, amikor arra kellett volna törekedni, hogy minden rendezvény bevételorientált legyen. 2014-re egy

 

masszát látok, nem egy előre gondolt működést

 

– fogalmazott a pénzügyi szakember, aki szakmai és pénzügyi szempontból egyaránt megerősítette véleményét, hogy nem javasolja elfogadásra Májer beszámolóját.

 

Májer Béla a szakember szavába vágva majd őt még csendre is utasítva mindezt „kicsit érthetetlennek” nevezte, közölve: a tavalyi az egyik legsikeresebb éve volt a művelődési háznak, annak soha nem lesz és nem is volt ennyi bevétele. Mindegyik rendezvény sikeres volt a maga módján, az, hogy pénzügyileg ennek a hátterét csak így lehet megoldani, más kérdés – fogalmazott, hozzátéve, igenis voltak bevételeik és sokan voltak. A stafétát magához ragadó és hozzá igencsak ragaszkodó de csak magát ismétlő intézményvezetőtől Baksai Tamás polgármester vonta meg végül a szót.

 

A testület egyhangúan elutasította a Harkányi Kulturális- és Sportközpont 2014. évi tevékenységéről szóló beszámolóját és felszólították Májert, hogy a pénzügyi bizottság vezetőjének iránymutatása szerint új beszámolót nyújtson be.