Öt dolog, amit biztosan nem tudott a brit választásokról

Életmód - szerző: HH

Tudta, hogy miért mindig csütörtökönként tartják a szigetország választásait? Tudta, hogy a királynő szavazhatna, de mégsem szavaz? Mit gondol, az idei választás miben első? Összeszedtük, mik a legérdekesebb szokások az angol voksoláson.

 

 

A királynő nem szavaz. Ugyan szavazhatna, de az alkotmányos, parlamentális monarchia alapelveivel az összeegyeztethetetlen lenne.

 

A választásokat mindig csütörtökön tartják. Ennek okáról több teória is kering. A régen csütörtökön tartott munkaszüneti nap mellett a másik, hogy az angol munkások péntekenként kaptak fizetést. Azért, hogy a szavazáson józan fejjel jelenjenek meg, előző estére, csütörtökre hívták össze őket a fontos kérdésekben való döntéshozatalhoz.

 

47 millió szavazópolgáruk van. Ez a hatalmas szám 650 választókerület mintegy 50.000 választóhelyiségében teheti meg voksát.

 

Idén először lehetett interneten is szavazni. Az angolok voksukat már korábban is elküldhették, akár postai úton is.

 

A Nagy-britanniai szavazásból ki vannak zárva azok, akiket korábban választási csaláson értek. Nem szavazhatnak a börtönben ülő állampolgáraik sem, míg más európai országokban a közügyektől való eltiltás nem jár automatikusan a szabadságvesztéssel.

 

David Cameron, jelenlegi miniszterelnök az elmúlt 200 év legfiatalabb brit államfője. Újraválasztása esetén 2017-ben a szigetország EU-tagságáról is szavazni akar.