Magyarország mégsem építene vasfüggönyt, ha…

Belföldi hírek - szerző: HH

Miután Aleksandar Vučić szerb kormányfő a határ mentén épülő drótkerítés elutasításaként bejelentette, hogy országa nem fog Auschwitzban élni, több fideszes kormánytag nagylelkűen közölte: Magyarországnak mégsem kell megépíteni a határzárat. Ennek a kegynek gyakorlására csupán arra van szükség, hogy Szerbia építsen.

 

Szögesdrót-kerítés Bulgária határánál – fotó: Reuters

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányzati tájékoztatón is erre utalva megjegyezte: a kabinet nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kerítés a magyar-szerb határon épüljön fel, el tudja képzelni, hogy délebbre – például a macedón határon – építsék fel a vasfüggönyt.

 

A szerb-magyar határon szakértők szerint egy kettős vasfüggönyre van szükség, közük szögesdróttal kitöltve. Egyes sajtóhírek szerint a 175 kilométeres határszakasz több, mint 20 milliárd forintért készülhet el, melynek a fele az anyagköltség.

 

Az illegális bevándorlókat az uniós megállapodások szerint abba a tagországba kell visszaküldeni, ahol először átlépték a határt – érdekes felvetés lehet, hogy miért nem oda, ahonnan beléptek. A déli határszakasz lezárása azért jelent megoldást, mert a határsértők így csak Románián keresztül érkezhetnek hazánkba, ahova mi is vissza tudjuk őket küldeni.