A Domestos újította meg az iskola mosdóit

Baranya - szerző: |X|

A baksai általános iskolában megújultak a mosdók. A komoly társadalmi kihívásokkal szembenéző település egyetlen iskolájának tanulói és pedagógusai a Domestos akciójának köszönhetően használhatják mostantól a megújult helyiségeket.

 

 

Rendkívül gyorsan, mindössze két hét alatt fejeződtek be a munkálatok, amelynek során a Baksai Általános Iskola tanulói és tanítói mosdói is újjászülettek. Így a csütörtöki átadás után egy 4 WC-csészés, két mosdókagylós lánymosdó, egy 2 piszoáros, 2 WC-csészés, 2 mosdókagylós fiúmosdó valamint egy 1-1 WC-csészével és mosdókagylóval felszerelt férfi és női mosdót vehetett birtokába az intézmény 120 tanulója és 13 tanítója.

 

A felújítási munkákban, amelyeknek költségét a Domestos és vásárlói állták, a helyiek is részt vettek; szülők és nagyszülők is hozzájárultak gondoskodásukkal, sőt munkájukkal a munkálatok sikeréhez és gyorsaságához.

 

A Baksai Általános Iskola az Ormánság szélén, Baksán található.  2013. szeptember 1-étől önálló intézményként működik.  Az alapfokú oktatásban körzeti feladatokat ellátó 8 évfolyamos iskola. Beiskolázási körzetét 5 kistelepülés – Baksa, Kisdér, Ócsárd, Tengeri, Téseny alkotja. A tanulók 76 százaléka él olyan családban, ahol az alacsony jövedelmi viszonyok miatt kiegészítő gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A családok anyagi helyzete, képzettsége sok lehetőségtől fosztja meg a gyereket. Kevés olyan család van, ahol ne lenne legalább egy munkanélküli. Ezt olyan iskola működtetésével törekszenek ellensúlyozni, ahol a lehetőséget nemcsak az anyagi háttér, hanem a tanulói képességek, igények szabályozzák.

 

A Domestos társadalmi akciójának keretében tavasszal minden kiskereskedelemben értékesített Domestos árából 5 forintot fordítottak hátrányos helyzetű térségek iskolai mosdóinak felújítására. A program keretében a Baksai Általános Iskolával együtt országszerte öt intézményben újultak meg a mosdók. Az iskolák kiválasztásában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nyújtott segítséget.

 

Csak az összefogásból tudunk eredményeket felmutatni. A KLIK és az önkormányzat összefogása szükséges, nem lehet azt gondolni, hogy mivel az állam átvette az iskolák fenntartását, az önkormányzatnak már semmi dolga sincs – mondta Tóth Gábor Baksa polgármestere. Együtt kell tudni gondolkodni, dolgozni, mert az intézmény fenntartásához közös segítség szükséges. Illetve az iskola minősége karbantartásának előremozdítása csak közös elképzelés lehet, ez a mostani rendezvény, az átadó is erről szól – tette hozzá.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, választókerületi elnök szerint nagyon fontos, hogy vannak olyan tőkeerős vállalatok a piacon, amelyek tevékenységébe az is belefér, hogy pici vidéki iskolák fejlődését segítsék. Erre nagyon jó példa ez a mostani is az Unilever részéről.

 

Hegedűs Viktor, az Unilever Magyarország Kft. Domestos márka menedzsere örömét fejezte ki, hogy támogatásuk ismét jó helyre került. Az iskolai mosdók higiéniájának nem csak a gyerekek egészségének védelmében van fontos szerepe, de szocializációjukat is segíti, ha a fertőtlenítést, kórokozó-mentesítést a gyakorlatban ismerik meg. Így az egészséges környezet iránti igényüket felnőttként is tovább adják majd a következő generációknak – fogalmazott.

 

Pataki Jánosné, a Baksai Általános Iskola igazgatója megköszönte a támogatást: Nagy ünnep ez iskolánk életében, hiszen több mosdóhelyiségünket is felújították és olyan páratlan összefogással sikerült megvalósítani mindezt, ami példaértékű. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatásukkal, vagy konkrét munkájukkal segítették a programnak megvalósulását.