Orbán: van némi puskapor a levegőben

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Elfogadhatatlannak tart a miniszterelnök minden olyan szerveződést, amely kilökné a magyarokat a szabad európai mozgás lehetőségéből. Arról is szólt, hogy szerinte betartottuk a játékszabályokat, mégis veszélyben van Schengen. Úgy véli, hat-hét ország – többnyire az EU alapító tagjai – vissza szeretnék állítani az EU belső határait.

 

 

Orbán Viktor szerint néhány európai uniós ország – leginkább az alapítók – le akarja választani magáról a közép-európai országokat, amerről a migránsok érkeztek az EU-ba. Úgy akarnak védekezni – szerintem egyébként a saját rossz migránspolitikájukkal szemben -, hogy visszaállítják a határőrizetet olyan országok között, amelyek nem Európa külső határát jelentik – fogalmazott pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

Teljesen elfogadhatatlan magyar szempontból bármilyen szerveződés, amely ki akarná lökni a magyarokat a szabad mozgás lehetőségéből, hiszen mi voltunk az egyetlenek a schengeni tagállamok közül, akik valóban megvédték Schengen, tehát a szabad mozgás övezetének külső határát – hangsúlyozta.

 

Emlékeztetett: a visegrádi együttműködés tagállamai – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia – csütörtökön Prágában megállapodtak, hogy szervezetten lépnek fel saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében, és ezért megalapították a Schengen barátai nevű kört. A többi uniós tagállamot pedig arra szólítják fel, hogy csatlakozzanak hozzá.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztása miatt, a miniszterelnök jelezte: e lépés nem szimbolikus, hanem érdemi, hatályon kívül akarjuk helyeztetni a bírósággal a kvótákról szóló döntést, amely Magyarország szerint ellentétes az EU-s jogszabályokkal.

 

Nem mondhatják meg nekünk Brüsszelben, hogy kikkel éljünk együtt, senkinek nem lehet hatalma Brüsszelben arra, hogy ide telepítsen olyan embereket, akikkel mi nem akarunk együtt élni – közölte a kormányfő.