Sikeres az ötéves Ős-Dráva Program – még két látogatóközpont épülhet

Baranya - szerző: HH

Időre, türelemre és áldozatvállalásra van szükség ahhoz, hogy az Ős-Dráva Program elérje a kitűzött hosszú távú céljait – mondta Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, a programért felelős miniszteri biztos csütörtökön, a program ötödik születésnapján tartott szaporcai ünnepségen.

 

Pohl Marietta. A Dél-Baranyáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. fotó: Görföl Róbert

 

A 2010 december 10-én egy Harkányban tartott konferencia keretében miniszteri és államtitkári jelenlét mellett mutattuk be az Ős-Dráva programot – emlékezett Pohl Marietta. A Dél-Baranyáért Alapítvány kuratóriumi elnöke a program évfordulóit felidézve kiemelte: 2012-ben aláírásra került egy határon átnyúló együttműködési megállapodás, míg 2013-ban Vajszlón egy háromoldalú megállapodás született az ormánsági fakazettás templomok megmentéséről. 2014-ben Pécsett az Uránia mozi adott otthont az ünnepségnek, ahol Kodolányi János Földindulás című könyvének azonos című, régiónkban forgatott filmét mutatták be egy premier előtti vetítésben.

 

A 17 hektáron kialakított Ős-Dráva ökoturisztikai látogatóközpont több mint tízezer vendéget fogadott, mióta májusban megnyitotta kapuit – mondta Závoczky Szabolcs az üzemeltető, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Az esemény házigazdája mérföldkőként említette azt is, hogy 2012-ben a DDOP program részeként kiemelt nevesítésre került a látogatóközpont programja. Mint mondta, kihívásnak tekintették azt a programot, mely segítségével a térség természetvédelmének és néprajzának bemutatása valósulhatott meg.

 

Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. fotó: Görföl Róbert

 

Ismertette, miszerint az év ökoturisztikai létesítményeként – harminc új, hasonló beruházással szemben – idén is látogatóközpontjukat tüntette ki dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Programért felelős miniszteri biztos. fotó: Görföl Róbert

 

Az Ormánság sikere az ország tesztje – idézte Tiffán Zsolt a miniszterelnök szavait. A programért felelős miniszteri biztos a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának szavaira visszautalva jelezte: a látogatóközpont nyolcezres vendégszám mellett már rentábilisan üzemel.

 

Mint mondta, a program hosszú távon fejti ki hatását, melyhez idő, türelem és mint eddig, ezt követően is rengeteg munka árán vállalt áldozat szükséges. A megvalósított részfeladatokkal kapcsolatban jelezte, az elmúlt hetekben átadott beruházással elindult a vízkormányzási rendszer, míg a központ a közfoglalkoztatottak számára munkalehetőséget biztosít. Megjegyezte, az országban egyedülálló példaként egyedül az Ős-Dráva Program keretén belül foglalkoztattak 420 személyt a közmunkaprogramban.

 

Ebben a ciklusban a következő nagy feladat, hogy bevonjuk a munkába a vállalkozói szektort, a termelőket annak érdekében, hogy minél több családi gazdaság lendülhessen fel – mondta Tiffán Zsolt jelezve, ehhez valódi összefogást kell létrehozni. Példaként említette a sertés, mangalica vagy baromfi ágazatot, ahol a feldolgozás a csomagolóiparral egészülhet ki, rámutatva a kisszentmártoni példára, ahol az olaj előállítása mellett csomagolják és kereskedelmi hálózatokba juttatják a terméket.

 

Még két látogatóközpontot hozhatnak létre

 

Felbátorodtunk, és nevesítettük azt a kérelmünket, hogy láncolatként még kettő látogatóközpontot hozzunk létre az Ormánságban – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Mint mondta, az egyik magáról a vízgazdálkodásról szólna és a Dráva mentén a halászat kultúráját és a vízi életet, a folyamszabályozást mutatná be. A másik egy olyan vad- és erdőgazdálkodást ismertető látogatóközpont lenne, amely szintén alkalmas családok és iskolás csoportok fogadására, külföldiek idecsábítására.

 

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. fotó: Görföl Róbert

 

Vitályos Eszter a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a program életútjára tekintve úgy fogalmazott: az összefogásból közös, kézzel fogható tervek lettek, majd pályázatok és így megszületett az Ős-Dráva Program. Mint ismertette, a kormány 2012-ben kormányhatározatban rögzítette, hogy a tervezési területen meg kell teremteni a felszíni vízrendszerre alapozott komplex természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő hosszú távon is fenntartható fejlődés feltételeit. Mint mondta, nem csak a foglalkoztatási célkitűzések sikerét látja, hanem impozáns turisztikai és kulturális eredményeket is.