Kamerával számlálnak forgalmat Harkányban

Helyi - szerző: HH

Az eddig út szélén ücsörgő strigulázókat váltja az a módszer, amivel Harkányban is számlálják szerdán a járműveket. A Kossuth Lajos utcán a Magyar Közút megbízásából reggel 6-tól 18 óráig azért veszik videóra a forgalmat, hogy azokat részletesebben értékelhessék ki.

 

 

A felvételnek köszönhetően pontosabb felmérés kiterjed az elhaladó járművek száma mellett azok jellegére, nemzetiségére is – tudtuk meg. Az így kapott statisztika alapján méri fel a közút fenntartója, hogy egy adott szakaszt mire és miként kell felkészíteni, de például ez a forgalmi adat szolgál annak a mérnöki döntésnek az alapjául is, hogy egy adott áteresztőképességű utat le lehet-e szűkíteni mondjuk parkolósáv kialakításával.

 

A felvételeket – melyet egyébként közterületen bárki készíthet – oly módon tárolják, hogy azokon a rendszámok és arcok kitakarásra kerülnek. El kell oszlatni azt a tévhitet, hogy a jármű hatósági jelzése személyes adat. Olyannyira nem az, hogy az autóra háromszor is fel kell tenni, azon túl a sofőr vagy a tulajdonos személye nem is azonosítható a segítségével. Igen, háromszor, ugyanis az első és rendszámhátsó tábla mellett a szélvédőn is kell lennie egy, a hatósági jelzést hordozó úgynevezett regisztrációs címkének.