Puzsér: csak Orbán gondolja, hogy kaphat annyi időt, mint Kádár

Puzsér: csak Orbán gondolja, hogy kaphat annyi időt, mint Kádár

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Az elmúlt években megnőtt orosz befolyás miatt tüntettek több százan Budapesten. Az Állítsuk meg Moszkvát! elnevezésű esemény Facebook-oldalán azt írták: Magyarországnak Európában a helye.

 

 

Lányi András író, filozófus szerint a kormány olyan diktatúrákhoz közeledik, amelyek a politikai ellenfeleiket elteszik láb alól, börtönbe zárják. A 21. század veszélyes korszaknak ígérkezik, a Kelet és a Nyugat ugyanis távolodik egymástól – mondta. Ironikusan úgy fogalmazott: aki demokráciát követel, az valójában Soros Györgyöt védi, és azt akarja, hogy iszlám terroristák árasszák el Európát. Mindenki Soros ügynöke, aki nem orosz ügynök – fejtegette ironikusan. Megjegyezte, szerinte is reformokra szorul az Európai Unió, és nem gondolja, hogy ne kellene megvédeni a kontinens határait.

 

Puzsér Róbert publicista szerint Európa bajaira nem a kevesebb, hanem a több Európa a megoldás. Mint rámutatott, Oroszország barátsága Magyarországnak mindig háborút, vért, megszállást jelentett. A lengyelek és a baltiak látják ezt, csak Orbán Viktor gondolja, hogy ha orosz szuronyokra építi hatalmát, akkor kaphat annyi időt, mint Kádár János – fogalmazott.

 

Zsenya Beljakov orosz LMBTQ-aktivista, a Közép-európai Egyetem (CEU) doktorandusza felidézte, hogy Vlagyimir Putyinban hatalomra kerülésekor sokan látták a progresszív politikust, mára azonban Oroszországban szinte megszűnt a független média, a CEU-hoz hasonló Szentpétervári Európai Egyetemet a hatalom bezáratni készül, és a civil szervezetek ellen kormányzati hadjárat folyik.

 

A tömegben nemzeti színű, valamint európai uniós zászlót is lehetett látni. Az emberek fütyültek, kereplőztek, és egyebek mellett azt skandálták: “Nem hagyjuk!”, “Ruszkik haza!” Többen transzparenssel érkeztek, az egyiken a “Nem leszünk gyarmat!”, egy másikon az “Újraszületett a párt” feliratot lehetett olvasni.

 

Az Andrássy úton elhangzott beszédek után a demonstrálók a Fidesz Lendvay utcai székházához vonultak, ahol rendőrsorfal állta útjukat. Kormányellenes és az uniót támogató jelszavakat skandáltak, majd elvonultak. Egy részük az Oktogonhoz ment, hogy folytassa a tüntetést.