Erdő Péter: a hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az életet

Erdő Péter: a hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az életet

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

A hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az ember életét, rányitja szemünket az örök értékekre, és igazi szeretetközösséggé alakítja a családokat – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában.

 

 

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter hangsúlyozta: a keresztény ember és a keresztény közösség küzdelmeit a világban a megalkuvás nélküli ragaszkodás az igazsághoz, a szelídség és a jóság kell, hogy kísérje. Ez teszi lehetővé, hogy megértsünk másokat, és ha tehetjük, azzal segítsük őket, amire igazán szükségük van – fogalmazott homíliájában a bíboros.

 

Erdő Péter arról beszélt: Isten bölcsességének nincs határa, ma mégis újszülöttként felsírva szólal meg. Isten végtelenül gazdag, most mégis szegénységbe érkezik, feltétlen uralmának nyugodt biztonságát pedig a jászolban didergő csecsemő kiszolgáltatottságára cseréli.

 

Főpásztor kiemelte: Isten azért lett halandó, hogy nekünk életet adjon, azért született az istálló sötétségébe, hogy mi látni tudjunk. Azért vette magára a szolga alakját, hogy minket megváltson a bűn szolgaságából. Kitért rá, Isten akaratának semmilyen hatalom nem állhat ellen. Megtestesülése révén mégis küzdő félként jelent meg a történelem színpadán. A kereszten látszólag vereséget szenvedett, feltámadásával azonban ő lett a győztes.

 

E győzelemmel pedig megmutatta, hogy az egyes ember és az egész emberiség küzdelmének tétje nem csupán az e világi élet, hogy örök hivatásunk van és örök boldogságra születtünk. Ezt az örömet sugározza nekünk karácsony, ezt köszönjük Jézus Krisztusnak, akinek születését ma ünnepeljük – tette hozzá a bíboros.