Adósság miatt cserélhet gazdát a Thermal Hotel

Helyi - szerző: HH

Bedöglött bankhitel fejében az Indotek-csoport követeléskezelője veszi át a harkányi Thermal Hotelt – írja a HVG. A gyógyszálló mögött álló, korábban Konzum Nyrt-hez kötődő cégcsoport ugyanis eladósodott, a válságkezelés része az egyik legértékesebb vagyonelem, a hotel kényszerű átengedése a Bohemian Financing Zrt.-nek. 

 

A harkányi szálloda nemhogy nem került Mészáros Lőrinc tulajdonába, de el is távolodott tőle.

 

A hotel 2016 őszén került ki a néhány hónappal később már Mészáros Lőrinc nevéhez köthető Konzum érdekeltségéből, épp akkor, amikor az megszerezte a Hunguest Hotel láncot – mutat rá a lap. Ekkor szakítottak ki több kisebb céget is a Konzumból és távozott a cégtől az a Forczek László, aki a szintén leváló szállót is menedzselte, de még ma is befolyással bírhat a Gyógyszálló Szolgáltató Zrt. tulajdonának működésébe. Az Ausztriában tartózkodó Forczek nem reagált a megkeresésre.

 

A kivált cégek között a harkányi szállót üzemeltető cég mellett volt az építőanyag-telepeket működtető Tüzépker Építő Zrt. is. A szálloda még elviselte volna a 600 millió forintos bankhitelt, de a tüzépek milliárdos adóssága elsodorta.

 

Az ügylet néhány héten belül végbemehet, a Bohemnian élhet jelzálogjogával. A Forczek cégeivel szembeni követelések ugyanis abba a 60 milliárd forintos csomagba kerültek bele, amit 2016 végén vettünk a Raiffeisen Banktól. Megegyeztünk vele, hogy az adósság fejében átvesszük a termálhotelt és a tüzéptelepeket, ő pedig megtartja a Konzum Áruház irodaházat Pécs belvárosában. Terveik szerint kifizetjük a szálloda százmilliós adóit és szállítói tartozásait. Erről Jellinek Dániel, a Bohemian vezetője, az Indotek-csoport főtulajdonosa beszélt a lapnak.