Európai razzia indult a biztonsági eszközök használatáért

Belföldi hírek - szerző: SZTO

A biztonsági övek és a biztonsági gyerekülések használatát ellenőrzik kiemelten a héten. A nemzetközi akció nyomában számos statisztikai adat fog születni, az autósok jóformán semmit sem fognak észrevenni az egészből.

 

A TISPOL (European Traffic Police Network) az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, melyet az Európai Közösségek Bizottsága kezdeményezésére 1996-ban keltettek életre. Égisze alatt előszeretettel szerveznek egységes akciókat, amikor mindig más és más területre összpontosítanak a résztvevő országok rendőrségei. A Seatbelt (biztonsági öv) fantázianevű megmozdulásban március 12. és 18. között a biztonsági öv és passzív biztonsági berendezések lesznek a középpontban. Az akció alapja a statisztika, így ez idő alatt megállított autósok száma mellett a különböző intézkedések – helyszíni bírságok, feljelentések vagy figyelmeztetések – is külön adatként kapnak jelentőséget.

 

A közösségi megmozdulás beszámolójában gyakran az olyan általánosítható ellenőrzések végrehajtását is nevesítik, mint az idegenrendészeti – migrációs – ellenőrzések, vagy a szabálysértések, bűncselekmények megszakítása, felszámolása, megelőzése.

 

Legutóbb február végén tartottak hasonló statisztikai hetet, akkor a buszok és teherautók álltak az érdeklődés középpontjában.