Új igazgató áll a Tudásközpont élén

Baranya - szerző: HH

Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója közel húszéves könyvtárvezetői pályafutását követően június 30-tól nyugdíjba vonult. Július 1-től a könyvtár új főigazgatója Szeberényi Gábor, aki 1999 óta a könyvtár munkatársa, 2014 óta a Digitális Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője, majd 2017-től a Könyvtár stratégiai és innováció főigazgató-helyettese volt.

 

Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes 1999-től volt a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója. Irányításával az elmúlt másfél évtizedben a könyvtár az ország egyik vezető felsőoktatási szakkönyvtárává vált. Fischerné Dárdai Ágnes kiemelkedő szerepet játszott az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében megépült Tudásközpont szakmai koncepciójának kidolgozásában és a 21. századi színvonalat megcélzó szakkönyvtári infrastruktúra létrehozásában. Nevéhez fűződik a Pécsi Egyetemtörténeti Múzeum életre hívása, továbbá a Per Aspera ad Astra című egyetem- és művelődéstörténeti folyóirat megalapítása. Főigazgatói működése idején, 2016-ban a könyvtár elnyerte a Minősített Könyvtár címet.

 

Történelemdidaktikai és tankönyvkutatói tevékenységét sikeresen kapcsolta össze az Egyetemi Könyvtárban folyó szakmai munkával, melynek eredményeként hozta létre 2000-ben a Tankönyvkutató Műhelyt, amely szorosan kapcsolódik a PTE két doktori iskolájához (Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola, Interdiszciplináris Doktori Iskola). A PTE szenátusa Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnesnek, 2018 júniusában professor emerita címet adományozott.

 

A PTE rektora 2018. július 1-től Szeberényi Gábort bízta meg az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatói teendőinek ellátásával. Szeberényi Gábor huszonöt éve a pécsi egyetem polgára, 1999 óta a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont munkatársa. A történelem szakos bölcsészdiplomája megszerzése után a PTE BTK Társadalomtudományi Szakkönyvtárában kezdett el dolgozni segédkönyvtárosként, később szakreferens és csoportvezető lett. 2010-2014 között a Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársa volt, 2014-től a Digitális Tartalomszolgáltatási Osztály vezetője, 2017-től stratégiai és innovációs főigazgató-helyettes.