Fogyasztóvédelem: cserélni kell a vásárlók könyvét

Gazdaság - szerző: HH

Hamarosan le kell cserélni a vásárlók könyvét az üzletekben. Az intézkedésre a személyes adatok védelme miatt van szükség, ugyanis a jelenlegi nyomtatványból bármelyik vásárló hozzá tud jutni a korábbi bejegyzések olyan adataihoz, mint a közzétevő neve, telefonszáma, lakcíme vagy e-mail címe.

 

A lehetőségre a Consumer Protection Contact fogyasztóvédelmi tanácsadó cég hívta fel a figyelmet, emlékeztetve, hogy az Országgyűlés április 1-jén fogadta el az uniós adatvédelmi előíráshoz kapcsolódó salátatörvényt, amely többek között a kereskedelemről szóló törvény vásárlók könyvére vonatkozó rendelkezéseit is módosítja.

 

A módosítás szerint a kereskedőknek a jövőben el kell távolítania a bejegyzést annak érdekében, hogy az azokhoz kapcsolódó személyes adatokat ne láthassák mások. Az eltávolított lapokat természetesen meg kell őrizni – mindehhez azonban új nyomtatványra lesz szükség.

 

Az továbbra is változatlan marad, hogy az A4 vagy A5 méretű vásárlók könyvét jól látható helyen, a vásárló számára könnyen elérhető módon kell elhelyezni.