Árat emel a posta, plusz pénzért a kézbesítési időt is garantálja

Belföldi hírek - szerző: HH

Miközben a szolgáltatás minősége, sebessége és a versenytársakéhoz képest magas árak miatt egyre többen fordulnak a másnapi kézbesítést és internetes megrendelést is biztosító csomagküldő szolgálatokhoz, a Magyar Posta júliustól emeli árait.

 

Csomagfeldolgozó rendszer a Magyar Posta Csomaglogisztikai Üzemében. Fotó: Balogh Zoltán, MTI

 

A vállalat közlése szerint több belföldi és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítja. A legfeljebb két kilós lakossági csomag feladási ára – a hozzácsapott szolgáltatásokon túl – 1550 forintról 1630 forintra változik, az üzleti csomag kézbesítési díja pedig 70 forintos emeléssel 1860 forintra emelkedik.

 

A csomagautomatákra küldött csomagok árát a korábbiaktól eltérően súlykategóriánként határozzák majd meg, a szolgáltatás díja 2 kilogrammig 890 forint, 10 kilogrammig 1030 forint, 20 kilogrammig 1340 forint lesz.

 

Változik a törékeny és terjedelmes extraszolgáltatások árazása is. A két szolgáltatás elválik egymástól, a törékeny felár 100 százalékról 75 százalékra csökken, valamint többletszolgáltatásként bevezetik az időgaranciát.

 

A belföldi árakkal párhuzamosan változnak egyes nemzetközi csomagszolgáltatási díjak is. Míg az Európai Unió országaiba tartó csomagküldemények feladási díja változatlan marad, július elsejétől az unión kívüli országok esetén módosulnak az árak, a nemzetközi EMS gyorsposta átlagosan 6,4 százalékkal nő, míg a nemzetközi postacsomag esetében az áremelés átlagos mértéke 1,5 százalék.