Felújíttatnák Nagy Ferenc bissei szülőházát

Baranya - szerző: HH

A Mi Hazánk Mozgalom és a Független Kisgazdapárt azt kéri a kormánytól, hogy Nagy Ferenc volt miniszterelnök kapja meg az őt megillető helyet az állami emlékezetpolitikában.

 

A bissei szülőház elhanyagolt homlokzata.

 

Mint az ellenzéki pártok budapesti sajtótájékoztatójukon közölték, azt szeretnék, hogy nyilvánítsák emlékházzá és újítsák fel a kisgazda politikus Bissén található szülőházát, illetve kapjon szobrot a második magyar köztársaság első miniszterelnöke.

 

Nagy Ferenc 1903-ban született Bissén és 1979-ben hunyt el az Egyesült Államokban a virginiai Herndonban. A politikus 1946. február 4-étől lemondásáig, 1947. június 1-jéig volt Magyarország miniszterelnöke.

 

A két párt most arra kérik a kormányt, gondoskodjon arról, hogy Nagy Ferenc a történelemoktatásban is kapjon méltó helyet, a külügyi tárca pedig vegye fel a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő hozzátartozókkal.

 

Nagy Ferenc azt követően lett az ország miniszterelnöke, hogy az FKGP 57 százalékkal nyerte meg az 1946-van rendezett országgyűlési választásokat. Programjában szerepelt többek között a szovjet csapatok kivonása Magyarországról. Nevéhez fűződik az ország háború utáni újjáépítésének megszervezése, a forint bevezetése, illetve ezzel összefüggésben a hiperinfláció megfékezése.

 

Úgy vélekedett, mindkét szélsőséges világrend, az is, amelyik faji, etnikai alapon és az is, amelyik osztályalapon gerjesztett gyűlöletet, mérhetetlen károkat okozott a politikusnak és családjának. Végül a kommunisták, akik kisebbik fia életével zsarolták, kémfilmekbe illő körülmények között a svájci-osztrák határon egy szállodai levélpapíron íratták meg vele a lemondólevelét. Lemondását követően magyar állampolgárságától és vagyonától is megfosztották, ezért az FKGP levélben arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy rehabilitálják a volt miniszterelnököt.