Transzlációs Intervenciós Endoszkópos Központot adott át a PTE

Technológia - szerző: PTE/HH

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Belgyógyászati Klinikáján közel 200 millió forint értékben alakították ki a Transzlációs Intervenciós Endoszkópos Központot (TIEK), melyet csütörtökön délután ünnepélyes keretek között adtak át.

 

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő felszerelésű központban a legmodernebb endoszkópos eszközök mellett altatógépet és intervenciós beavatkozásokat támogató röntgenberendezést is beszereztek. Ezáltal olyan súlyos kórképekben, mint a nekrotizáló hasnyálmirigy-gyulladás, a hosszan tartó nagyobb sebészeti beavatkozások helyett a beteget jóval kevésbé megterhelő endoszkópos beavatkozások is elérhetővé válnak.

 

A PTE 2016 januárjában, Magyarországon elsőként intézményesítette a transzlációs medicinát, azóta pedig a központ tevékenysége révén folyamatosan bővül a pécsi Egyetem kollaborációs lehetőségeinek köre. Az elmúlt években több mint 400 külföldi intézménnyel sikerült kutatási együttműködést kialakítani, ami a tudományos publikációk számának növekedésében is megmutatkozik: a PTE Általános Orvostudományi Kar idén megjelent közel 300 közleményének 20%-a kötődik a Transzlációs Medicina Központhoz.

 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának célja, hogy kiváló minőségű betegellátást folytasson amellett, hogy orvosai számára is lehetőséget biztosítson a tudományos előrehaladásra. Az új endoszkópos központ átadása esélyt teremt a rezidensek és szakorvosok számára, hogy a betegek ellátása mellett tudományos aktivitásukat is hosszú távon fenntartsák.

 

A mostani fejlesztéssel létrejött endoszkópos központhoz hasonló nincs még egy a kelet-közép európai régióban, így a pályázatban is foglalt elsődleges cél, azaz a súlyos, sejtelhalással járó hasnyálmirigy-gyulladás hatékonyabb ellátása mellett a beruházás hozzájárul a nem invazív beavatkozások, így például endoszkópos ultrahang térnyerésének elősegítéséhez, és a fiatalok képzéséhez, tehát az utánpótlásképzéshez egyaránt.