Felkészülten várja Harkány az új fejlesztési ciklust

Helyi - szerző: KT

A most indult, 2021-2027 közötti uniós pályázati ciklus nem éri felkészületlenül Harkányt. Az elképzelésekről, pályázati lehetőségekről és az azzal kapcsolatos várakozásokról Baksai Endre Tamással, a város polgármesterével beszélgettünk.

A pályázatokat az az önkormányzat tudja hatékonyan kihasználni, amelyiknek van stratégiája és már a társadalmasítás szakaszában felismeri a lehetőségeket – mondta Baksai Endre Tamás. A polgármestere ismertette, ez a szakasz a konkrét pályázat kiírását előzi meg, és voltaképpen egy előzetes társadalmi egyeztetésről van szó. Harkány számos fejlesztési irányt fogalmazott korában meg, melyek következetesen alkotják azt a polgármesteri és fejlesztési programot, mely hosszabb vagy rövidebb távon, egymásra épülve jelentik a város valamint a fürdő fejlődését.

 

Az első Területi Operatív Program (TOP) pályázatok Harkány számára még nem tartogatnak komoly lehetőségeket, ami nem jelenti azt, hogy tétlenül várjuk a tavaszi időszakot – jelezte Baksai Endre Tamás. Mint hozzátette, a beadott pályázatok sorában a belvíz elvezetése már támogatást nyert, a testület legutóbb pedig a hegyi utak valamint a piac felújítását célzó igények benyújtásáról is döntött. Harkány készül egy olyan támogatási forrás biztosítására is, ami a belvárosi rekonstrukció folytatását célozza.

 

A polgármester kiemelte: nagyon fontos helyesen meghúzni a határt aközött, hogy mit kell terveztetéssel előkészíteni, és mi az, ami irreális elvárás lenne a településnek. Egy ilyen terveket és tanulmányokat tartalmazó dokumentáció több tízmillió forintba is kerülhet, elkészíttetése a közbeszerzés kiírásától számítva hónapokba telik. Épp ezért jelentett komoly és valódi segítséget az a 2018-ban nyújtott kormányzati támogatás, ami lehetővé tette, hogy közel félmilliárd forintból elkészüljenek a fürdő további fejlesztésének tervei, és az amiről szóló dokumentumot személyesen adhatta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

 

Az összességében 7,5-8 milliárd forintnyi fejlesztést felsorakoztató tervekben foglaltakat részletezve a polgármester kiemelte: a prioritásuk szerint felsorakoztatott tervek nem TOP-os forrásra várnak, hanem kormányzati támogatásra. Olyan széleskörű fejlesztések lettek megtervezve, mellyel a gombák bejáratától a Bányász kapuig, a gyógyfürdőtől a csúszdaparkon, a forgatóházon és az üvegházon át a sportmedencéig bezárólag minden elképzelés papírra kerülhetett.

 

Közöttük első helyen szerepel két új élményelem, melynek megépítése – a kormány támogató határozata esetén – a következő két-két és fél évben valósulhat meg: a csúszdaparknál egy mediterrán élménymedencével folytatódnának a fejlesztések, a hidegvizes túloldalán pedig egy hullámmedence épülne készülve arra is, hogy az uszoda előbb vagy utóbb lezárásra kerülhet.

 

A fedett uszodát taglaló kérdésünkre Baksai Endre Tamás jelezte: nem mondható még ki, hogy egy ideiglenes fedésről, vagy komplett uszodaépületről beszélünk-e, a megvalósíthatósági tanulmány több koncepciót is számba vesz, azonban a fürdővállalat gazdaságos működésének érdekében ezt a feladatot felelősen a jelenleg a lista végére kell helyezni.

 

Az ezt megelőző elemek között szerepel viszont egy új gyógyászati szárny és az új főbejárat, melyek tervezése jelenleg is folyik. Ezek építése – természetesen ez is kormányzati támogatás függvénye – már becslése szerint a következő ciklusra tolódik – jegyezte meg Harkány polgármestere.

 

 

Jönnek a TOP-os pályázatok

 

A korábban összeírásra került fejlesztési igények, tervek a Baranya Megyei Önkormányzat asztalára is le lettek téve, ami a következő ciklusban összesen 85 milliárd forint uniós támogatás sorsa felett dönt. Az ebben felsorolt 14 pont 8,8 milliárd forint szükségletet támaszt, ebből az előző évek tapasztalatai alapján rövid időn belül reálisan 2-3 terv valósulhat meg TOP-os forrást felhasználva.

 

Mint Baksai Endre Tamás ezekre mutatva ismertette, Harkány jelenleg olyan pályázati kiírásokra számít, mint az ipari park és a piac fejlesztését célzó lehetőség, esetleg egy közterületek zöldítését és fejlesztését lehetővé tevő felhívás. Ez utóbbival a Szúnyog tó környezetét is rendeznék. A tervek között van a belváros rekonstrukciójának folytatása és a közintézmények fejlesztése is. Az ezekhez köthető források kiírásainak egy része a városvezető szerint a következő hónapokban jelennek meg, míg vannak olyan elképzelések, melyek pályázatai egyelőre a társadalmasítás szakába sem léptek.