Kibernetikai támadás az amerikai választási számítógépes rendszer ellen Floridában

Technológia - szerző: GR

Több mint 2500 olyan fantomkérelem futott be a tavalyi választási évben egy floridai hivatalos honlapra, amely szerint a küldő élni akart a távolléti szavazás törvény adta lehetőségével – közölte hétfőn az NBC televízió.

Ez volt az első olyan, ismertté vált és dokumentált eset, amelyben „élesben” intéztek támadást az amerikai választási rendszer számítógépes hálózata ellen. A támadás elkövetői létező floridai választók nevében külföldi – indiai, brit és más – IP-címekről kérték a választási hatóságtól annak lehetővé tételét, hogy elküldhessék „szavazatukat”.

A támadás nem a novemberi elnökválasztásra időzítve, hanem még júliusban, az előválasztási szezont megelőzve történt, amikor a demokrata és a republikánus párti szavazók arról készültek voksolni, hogy pártjuk nevében ki szálljon hivatalosan versenybe a választott funkciókért. A csalók zömmel demokrata szavazók nevében próbálták megszerezni a távolléti szavazás lehetőségét.

A két és fél hétig tartó kísérlet során összesen 2552 hamis kérelem futott be Miami-Dade megye erre a célra fenntartott weboldalára. Arról, hogy egy weboldalon valamilyen „szabálytalanságot” találtak, először februárban számolt be a The Miami Herald.

Az NBC által megszólaltatott szakértők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban államonként változik a választási rendszer, ami rendkívüli módon megnehezíti egy ilyen támadás kiszűrését. Ráadásul vannak olyan államok, ahol a floridainál alacsonyabb szinten áll a kibernetikai biztonság, éppen ezért nem kizárt, hogy volt már korábban hasonló eset.

A floridai választási hatóságok alkalmazottainak 2012 nyarán gyanússá vált a szokatlanul sok kérelem, de az áradatot végül sikerült megállítaniuk. A vizsgálat, amelyet az idén egyszer ideiglenesen felfüggesztettek, majd újraindítottak, még nem tudta kideríteni, hogy kik voltak a tettesek.

Floridai tisztségviselők 2012 decemberében egy közös jelentésben foglalták össze a választási elektronikus eszközök védelmének megerősítésére vonatkozó javaslataikat.

(forrás: MTI / Pogár Demeter)