Felújítanak nyolc ormánsági református templomot

Baranya - szerző: KT

fotó: Brassói Attila

Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva program kormánybiztosa aláírta az ormánsági református templomok felújításáról szóló megállapodást Vajszlón. 

 

A megállapodást az Ős-Dráva program elkezdésének harmadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen írták alá. A dokumentum értelmében a dél-baranyai térség legveszélyeztetettebb templomainak felújítása valósulhat meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 300 millió forint támogatásából. 

 

Tiffán Zsolt az esemény után telefonon az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodásnak megfelelően legkésőbb 2014 második felében elkezdődik a kórósi, a drávaiványi, a zalátai, a vejti a nagycsányi, a kémesi, a szaporcai és vajszlói fakazettás templomok felújítása. 

 

Az Ős-Dráva program kormánybiztosa hangsúlyozta, az egyházi ingatlanok felújítása nemcsak azért fontos az Ormánságban, mert ezzel megőrizhetőek kulturális értékek. A program ennél tovább mutat, mondta, hiszen a templomok felújításával a közösségek egyik legfontosabb színtere is megújul egy-egy településen, ami a közösségek újjáépítését is szolgálhatja a későbbiekben. 

 

Az NKA alelnöke, L. Simon László korábban az MTI-nek elmondta, a következő két évben két részletben további 600 millió forintot biztosítanak az ormánsági templomrekonstrukcióhoz, amelyben a református egyház és az érintett önkormányzatok is részt vesznek. 

 

Tiffán Zsolt korábban szólt arról is, hogy az Ormánságban harmincöt templom felújítását tervezik, és ehhez kormányzati segítséget remélnek. Úgy vélte: a templomfelújítások szervesen kapcsolódhatnak az Ormánság fellendítését célzó Ős-Dráva programhoz, mindez a megyei, valamint a községi önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a lakosság összefogásával valósulhatna meg, segítve a munkahelyteremtést, a társadalmi, kulturális felzárkóztatást. 

 

Rabb Péter építőmérnök akkor elmondta, hogy negyven ormánsági templom állapotát mérték fel. Az épületek felénél azt tapasztalták, hogy a tetőbeázások, a falak vizesedése és egyebek mellett a kopogóbogarak által okozott pusztítás miatt a megmentésük így is a huszonnegyedik órában kezdődne. Rámutatott: öt-hat templom rekonstrukció nélkül akár össze is dőlhet a következő években.

(MTI/HHO