Az egészségfejlesztési program központja lett a siklósi kórház

Baranya - szerző: Kacsúr Tamás

A Tenkes Egészségkertben, azaz a Siklósi Kistérség egészségfejlesztési programjában a régió mind az 53 települése feladatot vállalt, és szinte valamennyi háziorvosi praxis is részt vesz a megvalósításban – tájékoztatott Antóni Gabriella projektmenedzser. Hozzátette: a 2013. augusztus 30. és 2015. február 28. között zajló projekt programjainak megvalósításában a siklósi kórház a kistérségi központ szerepét vállalta. A feladatot 121 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósítják meg.

 

A Siklósi Kórház Nonprofit Kft. az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) működtetésével létrehozta a siklósi kistérség egészségfejlesztési intézményrendszerét, melyben célzott figyelmet és egészségnevelési- fejlesztési- beavatkozási lehetőséget is kapnak a magas életmódi rizikóval élők. Ezzel az egyénre, családra, egészségügyi rendszerre, társadalomra eső egészségterhek nagysága egyaránt csökkenthető.

 

 

Az Egészségfejlesztési Iroda színes programokat szervez, úgy, mint ingyenesen szűrővizsgálatok, egészségnapok, felvilágosító előadások, testmozgást ösztönző programok, drog- és alkoholprevenciós előadások, betegklubok. A lakosság életminőségének javítása mellett a kistérség versenyképességének, foglalkoztatásának javítását és a helyi közösségek erősítését is célul tűző munkában a kórház dolgozói, a kistérség települései, polgármesterei, háziorvosai mellett külső partnerek is közreműködnek.

 

Antóni Gabriella elmondta, hogy speciális, önként vállalt tevékenységük a pályázatban a depresszió megelőzéséről és kezeléséről szól. A program egészét tekintve megjegyezte: fontos lenne, hogy az iroda a pályázat befejeztével is tovább tudjon működni, hiszen akkor lenne munkájuk igazán eredményes, ha az nem rekedne meg ebben a másfél évben.

 

 

Schilling-Mikola Réka, az EFI vezetője hozzátette: amellett, hogy a sok szálon futó program elemeinek kiválasztásával is igyekeztek a kistérség lakóit átfogóan elérni, az előadásokkal is próbálnak a régió minden szegletébe eljutni. Ilyen előadások például a mozgás jelentőségére vagy a dohányzás illetve alkoholfogyasztás káros hatásaira felhívó rendezvények, ahol a kórház dolgozói és munkatársai tartanak tájékoztatást, segítik a leszokni vágyókat.

 

A program iránt érdeklődők többek között a szív és érrendszeri betegségek megelőzése valamint rehabilitációja vagy az egészséges táplálkozás és életmód előadásait is látogathatják. A kórházban elérhető több klubfoglalkozás, mint a Szív és érrendszeri beteg klub és az Alkohol leszokást támogató önsegítő csoport, a Diabetes beteg klub vagy a Depresszió kezelése önsegítő csoport is. Drávaszabolcson a védőnői szolgálat részvételével Szülőklub, a Családsegítő támogatásával pedig Siklóson és Nagyharsányban egy-egy Krízis helyzetűek önsegítő csoportja működik. A Magyar Vöröskereszt is szerepet vállalt, elsősegélynyújtó és újraélesztő tanfolyamával támogatja a programot. A Napforduló Drogprevenciós Egyesület a 18. életévüket betöltött diákokat célozta meg a projektbeli tevékenységével.

 

A projekt rendszeres testmozgást ösztönző foglalkozásokat is felsorakoztat: a környékbeli sportklubok feladatvállalásával karate, futball és asztalitenisz mellett kézilabda és lovaglás is szerepel a palettán.

 

Schilling-Mikola Réka elmondta: tavasszal Siklóson terveznek Kistérségi Egészségnapot, de kitelepült munkatársaik a térség több falunapjára is elviszik szűrő, tanácsadó és kockázatbecslő munkáit.