Önkéntesek is segítik a károk elhárítását – 90 kilométeres szél várható

Baranya - szerző: KT

Másodfokú meteorológiai riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye teljes területére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

 

A megyei katasztrófavédelem szoros együttműködésben végzi a viharkárok felszámolását a megyében működő önkéntes tűzoltó- és mentőegyesületekkel.

 

A műveletirányítási központ folyamatosan frissíti a bevethető önkéntes erők és eszközök nyilvántartását. Az önkéntes egyesületek mellett minden járásban készenlétben állnak a járási szinten működő mentőcsoportok is, átlagosan 30-30 fővel – tájékoztat a katasztrófavédelem, akihez a heves szél miatt több, mint ötven riasztása volt már.

 

 

A legnagyobb problémát az útra dőlt fák, leszakadt ágak jelentik: a katasztrófavédelmi szervek már szükségszerűnek látják, hogy együttműködjenek a Mecsekerdő Zrt. fakitermelést végző alvállalkozóival, akik szükség esetén segítséget nyújtanak a veszélyessé vált faágak, kidőlt fák eltávolításában is. Egyeztetések történtek a homokbányák elérhetőségét illetően, valamint a szállítási kapacitásra vonatkozóan is, amennyiben ár- illetve belvízi védekezés válna szükségessé.