Bekerítették a kárpátaljai fegyvereseket

Nagyvilág - szerző: HH

Mintegy tíz, a Munkács melletti lövöldözésért felelőssé tehető fegyverest vettek körbe az ukrán hatóságok. A Jobb Szektor (PSZ) erődbe húzódott tagjai legalább tízen vannak, kettőt már korábban elfogott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

 

 

Munkácson három halálos és 11 ember, köztük négy civil sebesülését követelte az a fegyveres konfliktus, ami a PSZ és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között robbant ki egy sportkomplexumban. A fegyveres támadók ezt követően a közeli erdőbe, Borhalom környékére, Lóka (Lavki) irányába húzódtak vissza. A települést biztonsági megfontolásból kiürítették.

 

Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője kedden azt közölte: valamennyi fegyveres Kárpátalja megyéből való. A környéket lezárták, a tárgyalások folyamatosak.

 

Az ukrán fegyveres testületek igazi szovjet módszerekkel kommunikálnak: azt hangoztatják, hogy a két fegyveres saját érdekeiket megfontolva önként adta meg magát, kérésükre Kijevbe szállították őket, miközben társaik az ukrán fronton az első vonalban hősiesen harcoltak.