Mit gondol, hol lyukad ki, ha a legegyszerűbben akar átszökni a horvát zöldhatáron?!

Baranya - szerző: HH

Miközben Szijjártó Péter bejelentette, hogy a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány, az N1 televízió Horvátországon keresztül vezető menekültútvonalat jövendölt.

 

A Karasica Villány határában

 

Szijjártó szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar-szerb határon lévő kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába. Horvátországról nem szólt.

 

Horvát-magyar államhatár az egy méter széles Karasica partjáról

 

Az N1 horvát hírcsatorna azt közölte, hogy Horvátországon keresztül vezető új útvonalat javasló térképeket osztanak a migránsoknak Macedóniában. Megnéztük, mennyire bonyolult átjutni Horvátországba a zöldhatáron.

 

Ez a rejtett folyosó vezet Horvátországból az egyik leghíresebb magyar borvidékhez

 

A legegyszerűbb módja Horvátországból átjutni Magyarországra, hogy Magyarbólyt a néhány kilométerre lévő horvát Pélmonostorról az összekötő vasúti sínek mentén vesszük célba. Ha rejtve akarunk maradni és gond nélkül Villányba érni, más utat választunk: a horvátországi Luč és a magyar szakaszon lévő Illocska között húzódik a horvát határ. A kettő között nincs természetes választóvonal – hiszen a Dráva már Matty vonalában déli szomszédunk országának belseje felé kanyarodik.

 

Illocska templomtornya is jól látszik a Karasica töltéséről

 

A most alig egy méter széles, két országot összekötő Karasica töltései között szabályos folyosó vezet át a zöldhatáron. Hajnali ottjártunkkor semmilyen ellenőrzéssel nem találkoztunk, helyiek már menekülteket valamint rájuk várakozó buszt is véltek látni. A hatóságok szükség esetén biztosan résen lesznek.