Ma választanak a horvátok

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Megkezdődtek a horvátországi parlamenti választások vasárnap: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.

 

A 2300 jelöltre és 166 listára Horvátországban 6574 helyen adhatják le voksaikat az állampolgárok, külföldön 36 ezren voksolhatnak 114 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 48 országban lehet az urnákhoz járulni. A választásokat 13 ezer megfigyelő követi. A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól.

 

Az előrejelzések szerint teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra.

 

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen 8 képviselőt juttathatnak a parlamentbe – a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek hármat, illetve a három fennmaradó képviselői helyért a többi kisebbség verseng. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

 

A szavazóhelyek 19 óráig lesznek nyitva. A horvát állampolgárok odahaza és külföldön is szavazhatnak. A 151 szábori képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. Horvátország történelmében először lesz preferenciális listás szavazás, amelyen a választók a politikai pártok mellett, ugyanazon a listán egy jelölt nevét is bekarikázhatják, és ezzel preferencia szerint rangsorolhatják. Részeredményeket már 22 órától nyilvánosságra hoz az országos választási iroda.