Tuberkulózis Világnapja: március 24.

Életmód - szerző: |X|

A WHO a világméretű tbc ellenes küzdelem jegyében minden év március 24-ét jelölte meg a Tuberkulózis Világnapjának, annak emlékére, hogy Robert Koch 1884-ben ezen a napon publikálta korszakos felfedezését, a Mycobacterium Tuberculosis identifikálását.

 

 

Nagyon nagy utat tett meg az orvostudomány az akkor rettegett betegség visszaszorítása érdekében, hiszen a fejlett országokban mára már ritka kórképnek számít a tbc. Lényege: egy baktérium (Mycobacterium tuberculosis) támadja meg a tüdőszövetet és abban granulomás (szemcsés) átépülést okoz.

 

Jelenleg minden kistérségben biztosítva van a röntgenes tüdőszűrés és évente egyszer érdemes elmenni és elvégeztetni. Ilyenkor a szűrővizsgálatokon résztvevőkről egy röntgenfelvétel készül, amit szakvizsgával rendelkező röntgen szakorvos néz meg és állítja ki róla a véleményt.

 

Ha valakinél eltérést találnak, abban az esetben visszahívják az illetőt és a szűrést megismétlik. Ha ismét pozitív az eredmény (elváltozást találtak), akkor a tüdőgondozóba irányítják az érintettet és tüdőgyógyász szakorvos segítségével megkezdhetik a kezelést.