Mozgalmas hetük van a baranyai tűzoltóknak

Baranya - szerző: HH/OKF

Két tűzeseten és egy nagyszabású gyakorlaton vannak túl a megyei tűzoltók a héten. Kedden reggel egy mozdony gyulladt ki, de volt kéménytűz, egy társasházban pedig a víz ömlött.

 

 

Kedden a reggeli órákban kigyulladt egy mozdony a pécsudvardi vasútállomáson. A lángok a két kocsiból álló szerelvény utolsó kocsijában csaptak fel. A tűz a motortérben keletkezett, amelyet a mozdonyvezető két porral oltó készülékkel eloltott. Az utasokat eközben átszállították az első kocsiba, amely rövid időn belül tovább indult. A tűzoltók átvizsgálták a szerelvényt, de további izzást, füstölést már nem tapasztaltak. Az eset miatt a vasúti közlekedésben nem volt fennakadás.

 

Hosszúhetényben lerakódott korom gyulladt meg egy családi ház kéményében. A tűzoltók egy vízsugárral, kívülről kezdték meg a kémény hűtését, a kazánból kiszedték az éghető anyagokat, majd az izzó részeket az égéstermék elvezető tisztító nyílásán keresztül távolították el. A kémény felülvizsgálatáig nem használhatják azt a lakók. Az eset körülményeit a pécsi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztálya vizsgálja majd.

 

Ma hajnalban riasztották a pécsi beavatkozókat egy kertvárosi társasházhoz, ahol egy harmadik emeleti lakásból folyt a víz. A lakásban nem tartózkodott senki, ezért a tűzoltók létrával jutottak fel a harmadik emeletig, ahol az erkélyajtót betörve jutottak be az ingatlanba. A fürdőszobában a mosógép csatlakozója hibásodott meg, amelyet a beavatkozók elzártak. A leázás négy lakást érintett, amelyekben felül kell majd vizsgáltatni az elektromos hálózatot.

 

Szerdán a tűzoltásvezetők féléves képzésére került sor Pécsen, amelynek keretében egy társasházban keletkezett, kiterjedt tüzet kellett eloltaniuk a résztvevőknek. Az ötös, kiemelt fokozatú gyakorlaton pécsi, mohácsi, siklósi, komlói és szigetvári tűzoltók vettek részt. A gyakorlat értékelői a tűzoltásvezetők szakmai felkészültségére, köztük az irányítási és kommunikációs készségekre és a rendszer-szemléletű feladatmegoldásra voltak kíváncsiak.