A Jobbik bekapcsolva hagyná a nyári időszámítást

Technológia - szerző: KT

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnap támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő oroszosító javaslatát, miszerint hazánkban a nyári időszámítást vennék alapul és megszüntetnék az óraátállítást.

 

Informatikai rendszereink automatikusan állnak át a nyári időszámításra (DST), azaz arra, amikor az időzónához egy órát hozzáadunk. A legtöbb eszközön is megtalálható funkció valójában az alapul szolgáló „téli” időhöz ad hozzá a zónánk esetében egy órát.

 

Nem az óraátállítást törölnék el,

a nyári időt hagynák bekapcsolva,

amire nincs példa Euópában és nem

azonos azzal sem, ahol nincs

kétféle időszámítás.

 

Az új időszámítással Románia téli idejének megfelelően Moszkva helyi időszámítása alá egy órával igazodnánk, mintha időzónát váltva kikapcsolnánk a DST-t.

 

Ha a Jobbik agymenését elfogadja a Parlament, a bekapcsolva hagyott nyári időszámítással télen elfelejthetjük a világórákat és az időzónákon át történő utazások esetében az útidő-számításokat, amellett, hogy a normál időszámítást évente kétszer korrigálnunk kell majd informatikai rendszereinken is.

 

Az átállás nem lesz olcsó: megannyi offline automata beavatkozás nélkül vált át az időszámítások között, ezeket mind át kell majd programozni. Ilyen eszköz megannyi navigáció, parkolóautomata, pénztárgép, riasztó, de mikrohullámú sütő vagy néhány kevésbé okos mobiltelefon is.

 

Jelenleg Európa országaiban és az USA területén egységesen van nyári időszámítás (    ), Ázsia jelentős részén nincs (    ). Jellemzően az Egyenlítő környéki területeken pedig soha nem is volt (    ).

 

Nyilván fontos – legalábbis a Jobbiknak – hogy valamit módosítsanak végre, de a környezetmérnök ötletét azért jobban át kellene gondolni, mint egy sebtiben megejtett gombnyomás.