Feljelentést tett a kirabolt újságíró

Belföldi hírek - szerző: HH

Ahelyett, hogy elnézést kért volna a Fidesz, aljas vádaskodással és arroganciával válaszolnak – írja Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője annak kapcsán, hogy egy sajtótájékoztatóról kirángatták a lap munkatársát, erőszakkal elvették telefonját, majd válaszul provokációval vádolták meg.

 

Halász Júlia feljelentést tett a rendőrségen, miután csütörtökön a Fidesz konzultációs országjárásának budapesti állomásán Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter nyilvános eseményén állítása szerint megtámadták és erőszakkal elvették mobiltelefonját.

 

Vágóképeket készített, majd nem engedték vissza a terembe és közölték vele, hogy a fórumot meghallgathatja ugyan, de nem forgathat. Ez után mindenki máshoz hasonlóan készített néhány képet a telefonjával. Amikor az újságíróknak ki kellett menni a teremből, Szabó László követte őt a folyosóra, és nem engedte vissza a felszereléséért, azzal gyanúsítva, hogy felvételt készített. Kicsavarta kezéből a telefont, lerángatta a lépcsőn, miközben Halász segítségért kiáltott. Később körbevették és azt mondták neki, csak akkor kapja vissza a telefont, ha megmutatja a kamera felvételeit.

 

Halász forgatása nem ütközik semmilyen jogszabályba, sőt, a Polgári Törvénykönyv szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

 

Nemrég Felcsúton történt hasonló eset: a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc testületi ülésén azzal fenyegette meg a Hír TV stábját, hogy rendőröket hív, ha forgatni mernek. Igaz, ő érezte, hogy ez azért gáz.