A pályázatok kérdése volt az ülés központi témája

Helyi - szerző: HH

Mércét kell vonni, mi az a munka amit elvégeztünk és mi az, ami még előttünk áll – mondta Baksai Tamás azon a rendkívüli képviselő-testületi ülésen, melyen Nagy Csaba is jelen volt.

 

Míg a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke az elbírálásra és kihirdetésre váró pályázatokkal kapcsolatban tartott tájékoztatót, addig Albrecht Ferenc, a Műszaki Osztály vezetője ezek harkányi vonatkozású várakozásait és a már megvalósított fejlesztéseket foglalta össze.

 

Az Egészségház 56 millió forintból lebonyolított energetikai felújítása mellett a 49 milliós könyvtárfejlesztést valamint a szintén önerő nélküli, művelődési ház illetve sportcsarnok hőszigetelését és nyílászáróinak cseréjét tartalmazó 150 milliós pályázatot említette.

 

A sportcélú beruházások között az MLSZ által támogatott, iskola területén 4,5 millió forintos önerő mellett 15 millió forintból megépített műfüves pályát említette az osztályvezető.

 

A gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztés szintén igényelt önerőt; az iskola konyhája 8,5 millió forint önerővel 26 milliós pályázat révén lett felújítva, mellyel kapcsolatban üzemeltetési racionalizálás is történt, amikor az iskola és az óvoda konyháját összevonták.

 

A pályázatok mellett Albrecht Ferenc megemlítette a 2016-ban kapott 215 millió forintos kormányzati támogatást, amiből a csúszda mellett a Lepke medence felújítása is megvalósult. Mint ismertette, a projekt egy előre nem kalkulált 27,7 millió forintos önerőt is igényelt, melyet a város biztosított. Kitért a folyamatban lévő összesen 1,3 millió forintos fejlesztésekre, melyek első üteme a hétfő munkaterület-átadással veszi kezdetét és november 30-ig el is készül.

 

Célegyenesben a TOP-os pályázatok kihirdetése

 

A Műszaki Osztály vezetője a döntésre váró igények sorában a Zsigmondy sétány egymilliárd forintos felújítását, valamint a körforgalom építését jelölte meg, mely 63 millió forintos összköltséggel vár eredményhirdetésre. Mint az előző kettő, a napelempark építése is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében valósulna meg, 146 milliós összköltséggel.

 

A gyógyhelyfejlesztési pályázatot részletezve Albrecht Ferenc jelezte: a 604 millió forintos, elsősorban a volt Muslinca-sort és a Bajcsy-Zsilinszky utcát érintő fejlesztés érdekében közel száz millió forintból már telekvásárlás, bontás és alakítás is megtörtént. A GINOP-os pályázat szintén elbírálásra vár.

 

Van ami most nyert, van ami most készül

 

Megszületett a támogatási döntés azzal a nemrég beadott pályázattal kapcsolatban, mely a sportcsarnok tetőkupolájának cseréjét valósítja meg.

 

Az előkészítés alatt lévő pályázatok sorába az osztályvezető helyi gazdaságélénkítő valamint piaci felújítást kezdeményező projektet említette, de ide sorolta az ipari park és az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését célzó tendert és a bölcsőde kialakítását is.

 

Most van itt a fejlesztések ideje, és úgy gondolom, Harkányt egy hosszú távú és stabil fejlődési pályára tudjuk állítani – fogalmazott Baksai Tamás. Harkány polgármestere hozzátette, ezek a fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a város a megye meghatározó színfoltja legyen.

 

Hamarosan kihirdetik az első kört

 

A Magyarországra érkező uniós fejlesztési források a magyar társfinanszírozással együtt 9177 milliárd forint fejlesztési kiadást tesznek lehetővé hét operatív programon keresztól a 2014 és 2020 közötti időszakban – ismertette Nagy Csaba. A megyei közgyűlés elnöke jelezte, a megyében működő önkormányzatok projektjavaslatainak összegyűjtése 2015 májusában zárult. Erre 1427 javaslat érkezett összesen 1104 projektöltettel. A 17 pályázati felhívást 2015 második felében tették közzé, és 525 igény érkezett.

 

Volt 600 százalékos igény is

 

Harkány szerencsés helyzetben van, mert már a 2014-es választások során is tudtunk egyeztetni a polgármester úrral, hogy a városnak milyen fejlesztési elképzelései vannak – mondta Nagy Csaba. Mint a megyek koordinációs szerepére mutatva hozzátette, ez azért is volt szerencsés, mert az Integrált Területfejlesztési Program vonatkozásában több helyen megpróbálták lehatárolni a különböző összegeket. Azt látom az első körös történetben, hogy azok az önkormányzatok, polgármesterek és pályázatírók jártak rosszul, akik mindig a maximumot próbálták megpályázni és ily módon másoktól elvenni lehetőséget – fogalmazott. Jelezte, mindig próbáltak abban segíteni, hogy mi a realitás, de így is volt, hogy a meghirdetett keretösszeg hatszorosa lett összességében igényelve.

 

Baranya megye hétéves keretösszege 38 milliárd forint – jegyezte meg ezzel kapcsolatban. A TOP fejlesztési programok tekintetében rámutatott, míg Kaposvár 14,75, Szekszárd 11,86 milliárd forintos forrással bír, addig Pécs térségébe 32,74 milliárd jut. A megyék tekintetében Somogy 43,45 Tolna pedig összesen 27,55 milliárdból gazdálkodhat.

 

A Baranya Megyei Önkormányzat összesen 47 településnek 86 pályázatot írt, míg több mint ötven együttműködési megállapodást kötött vagy készített elő, mely a projektek második pályázati körében megjelenő felhívások során kerülnek kidolgozásra.

 

Beszéde során Harkány vonatkozásában a Körforgalom és a Zsigmondy sétány pályázatát külön is említette.

 

Nagy Csaba még egy hét – pár nap türelmet kérve jelezte, a TOP-os pályázatok eredményhirdetésére várni kell. A zárt ajtók mögött már döntöttek az egyetértési jogról, de a megyei képviselőket titoktartás köti, az első körös támogatások eredményét az irányító hatóság tárja majd a nyilvánosság elé.

 

Van egy ígérvényünk, hogy az első körös tapasztalatok alapján a második körben mindenki még eredményesebben tudjon pályázni – zárta szavait a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke segítőkészségét jelezve. Bízik benne, hogy a régió nyugati fele is több ponton kerül fel a pályázati térképre.