A magasból akart leugrani egy kisfiú Pécsen, tűzoltó mentette meg

Baranya - szerző: HH/OKF

A mélybe akarta vetni magát egy kisfiú Pécsen. Szimpátiát csak egy rendőrnővel majd egy kiérkező tűzoltóval sikerült kialakítania, aki végül rádiójával került közelebb hozzá és behúzni a kilenc emelet magas tetőről.

 

 

A közelmúltban Kopasz Zsolt tűzoltó főhadnagy példás és hősies helytállásáról tett tanúbizonyságot, megmentve egy kilenc éves gyermek életét. Cselekedete elismeréseként november 21-én dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója ajándéktárgyat adományozott a főhadnagynak, aki 2005 óta szolgál, HUNOR tag, okleveles védelmi igazgatási vezető és egy 4 éves kisfiú édesapja.

 

Október közepén a pécsi hivatásos tűzoltókat egy belvárosi épülethez riasztották, amelynek tetejéről egy kilenc éves kisfiú akarta a mélybe vetni magát – közölte a Katasztrófavédelem.

 

A tűzoltók percek alatt a helyszínre érkeztek és azonnal végrehajtották a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. Felkészülve a legrosszabbra, szivacsokat és pokrócokat fektettek le az épület oldala mentén, majd igyekeztek az öngyilkossággal fenyegetőző fiút a lehető legkevésbé zavaró vagy ijesztő módon megközelíteni.

 

Kopasz Zsolt érkezett meg elsőként a zavart állapotban levő gyermekhez, aki mindaddig csupán egy rendőrnővel volt hajlandó néhány szót váltani. Szerencsére a tűzoltónak sikerült a kisfiú szimpátiáját megnyernie, így az közel engedte magához. Miközben próbálta a gyermeket valamelyest megnyugtatni és biztosítani őt arról, hogy nem akarja bántani, az eset megoldását végül a kolléga ruhájára rögzített rádió segítette elő, az ugyanis éppen megszólalt, felkeltve ezzel a fiú figyelmét. A tűzoltó az alkalmat megragadva felajánlotta neki, hogy ha szeretné, akkor akár ő is beszélhet a rádióba, amelybe a gyermek beleegyezett. A rádió átnyújtásakor a tűzoltó gyorsan behúzta a fiút a tető széléről, megelőzve ezzel a történet tragikus kimenetelét. Kopasz Zsolt ezután levitte őt az épület tetejéről és átadta az Országos Mentőszolgálat helyszínen tartózkodó egységének.

 

Az ajándéktárgy átadását követően Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes a hősies helytállásért elismerésben részesült kollégához szólva annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tűzoltó ismerje fel a problémás helyzeteket és cselekedjen megfelelően.

Címlapfotó: Farkas Roland tű. százados / belső kép: Jóri András, OKF