Hetvenötmillióért fejlesztették a drávai turizmust

Baranya - szerző: HH

Januárban befejezéséhez közeledik az az interreges magyar-horvát együttműködési program, mely 2014-2020 között 235.770 eurónyi Európai Uniós támogatással valósult meg. A DRAWA projekt során a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a horvát hajózási ügynökséggel, az Agencija za Vodna Putove-val partnerségben közösen segítette a drávai vízi turizmus fellendítését.

 

 

A pályázat során a Dráva felméréséhez szükséges modern eszközök – szonár, GPS-ek, motorcsónak – beszerzését követően 2018. nyár végéig befejeződött a Dráva hajózási útvonalának szonár rendszerrel történő részletes meder felmérése. A meder felmérési munka a közel 200 kilométeres drávai hajózási útvonalon a folyó vízi útjának használhatóságáról, a biztonságos vízi közlekedésről ad tájékoztatást. A felmérő rendszer detektálta a hajózási útvonalon veszélyt jelentő, mederfenéken lévő természetes és mesterséges akadályokat is amellett, hogy pontos képet kaptunk a meder mélységi viszonyairól, morfológiájáról.

 

A felmérési munkát követően a kinyert adatokból elkészült a vízi turisztikát és hajóforgalmat könnyítő digitális térkép, mely – a horvát partner által a pályázatban vállalt – iOS és Android alapú mobil applikációk révén okos készülékekről is elérhetővé válik. A program amellett, hogy segíti a Dráván való eligazodást, tartalmazza a Dráva menti magyar és horvát oldali turisztikai látnivalókat, gasztronómiai és szállás lehetőségeket, a környékbeli kerékpárutakat és nem utolsó sorban a biztonságosan hajózható útvonalat is.

 

A turizmus vonzóbbá tételét segíti továbbá a Dráva menti települések és területek turisztikai, természetvédelmi és gasztronómiai lehetőségeit, érdekességeit bemutató magyar, horvát és angol nyelvű kiadvány, illetve a mind a magyar, mind a horvát oldalon hét-hét drávai turisztikai kikötőben elhelyezett információs tábla.