Ötvenöt éve éljük az űrkorszakot

Technológia - szerző: KT

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1957. október 4-én lőtték fel az első műholdat az egykori Szovjetunióban.

Az alig több, mint 83 kilogrammos, 58 centiméter átmérőjű Szputnyik-1 (Спутник) bajkonuri (Kazahsztán) reptérről való fellövése jelentette az űrkorszak kezdetét. Ezt annak idején a nyugati szakemberek is elismerték. Az Interfax orosz hírügynökség az American Aviaton repülési magazint idézte, amely 1957-ben így lelkesedett: „A szovjet műhold fellövése nemcsak hatalmas tudományos eredmény volt, hanem az egész világtörténelem egyik legnagyobb eseménye”. Alacsony pályája miatt három hónap után megsemmisült a Föld légkörében.

Az évfordulóról szerte Oroszországban és azon kívül is megemlékeztek. A kazahsztáni Bajkonurban lévő űrközpontban is, ahonnan 1957. október 4-én, moszkvai idő szerint 22 óra 28 perckor útjára indították az oroszul szputnyiknak nevezett eszközt, amely 1440 fordulatot tett meg a Föld körül és 1958 január 4-én, 92 napi működést követően elégett az atmoszférában.

Bajkonurban már szerdán ünnepeltek. Vlagyimir Popovkinnak, a Roszkozmosz vezetőjének ünnepi beszédébe azonban egy kis üröm is vegyült. Az orosz űrkutatási hivatal első embere kijelentette: „Amit annak idején a Szovjetunió ebbe belefektetett, azt ma sem Oroszország, sem Kazahsztán, sem más ország a posztszovjet térségben nem tudja beletenni egy új űrkikötőbe. Itt koncentrálódott a szellemi, a mérnöki és kísérleti szakemberek krémje” – mondta nem kis keserűséggel Popovkin.

Az október 4-i fellövés után egy hónappal pedig már Lajka kutyával a fedélzetén indult az űrbe 55 évvel ezelőtt a szovjet Szputnyik-2 műhold. A híres eb azonban – mint azt a kísérletben közreműködő tudós 2002-ben elárulta – néhány órával a fellövés után a túlmelegedett kabinban elpusztult.

Az első szovjet műhold fellövésének 55. évfordulóján a Roszkozmosz egyik űreszközöket fejlesztő intézete bejelentette, hogy 8-9 év múlva szeretnék újra megpróbálni a tavaly kudarccal végződött Fobosz-Grunt expedíciót. A kettes számú űrszondát 2020-2021-ben indítanák útjára, hogy mintákat hozzon a Marsot kísérő holdról.

Hallotta? Az első távközlési műhold az amerikai AT&T által felbocsátott Telstar volt, és próbaüzeme kis híján diplomáciai krízist idézett elő. Az élőben közvetített amerikai kísérleti adást a brit vevőberendezés rövid ideig és igen rossz minőségben fogta. Ellenben a francia, rendhagyó antennával szerelt állomás még műsort is küldött vissza, így kifogástalan minőségben élvezhették az amerikaiak az akkor hazájában oly népszerű francia énekes, Yves Montand műsorát. 

Tudta? A nagysikerű műholdas szolgáltatást, a GPS rendszert hadászati célra fejlesztették. Az igényt az támasztotta, hogy egy esetleges rakétatámadásnál a legrövidebb, Washingtont és Moszkvát összekötő pálya a sarkkörön át vezet. Az említett terület közelében a mágneses anomália miatt a hagyományos tájékozódási rendszerrel szerelt ballisztikus rakéták „iránytűs” tájolása nehézségekbe ütközik. 

(Új Harkányi Hírek/MTI)