Szállásadók megkerülhetetlen kötelezettségében segít az önkormányzat

Helyi - szerző: HH

Fontos határidő közeleg a szállásadók számára, ugyanis januártól a legkisebb szállásadónak is újabb, ezúttal már napi adatszolgáltatási kötelezettsége lesz egy elektronikus rendszeren keresztül. A szabályok szigorúak, büntetés mellett a szálláshely bezárását is kockáztatja az, aki nem közöl napi adatot.

 

A turizmus célzott fejlesztése érdekében került bevezetésre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által életre hívott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), ami egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer.

 

Használatával valós időben kapnak képet az országban található összes szálláshely forgalmi és statisztikai adatáról, arról, hogy hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek az egyes turisztikai desztinációban.

 

Ezekkel az adatokkal az MTÜ és a helyi önkormányzatok hatékonyabb marketingkommunikációt tudnak majd végezni, valamint pontosabb és megbízhatóbb adatok alapján nyílik mód a turisztikai fejlesztésekre amellett, hogy a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása is megvalósulhat.

 

A rendszerhez első körben a szállodáknak és panzióknak kellett csatlakozni, akiknek azóta napi adatszolgáltatási kötelezettségük is van. Az új jogszabályok alapján a következő lépcsőben év végéig minden más szálláshelynek is regisztrálnia kell, jövő év január elsejétől pedig kötelező lesz a teljes turisztikai szektor számára a 365 napos adatszolgáltatás.

 

A szálláshely regisztrációhoz ügyfélkapuval és internet hozzáféréssel kell rendelkezni, januártól pedig legkésőbb az érkezésük napján a vendégek személyes adatait is rögzíteni kell majd az arra alkalmas szoftverben. A legkisebb szállásadóknak – akik legfeljebb 8 szobával és maximum 16 férőhellyel rendelkeznek- lehetőségük van az adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség által ingyenesen rendelkezésre bocsátott Az Én Vendégszobám nevű, internetes böngészőből elérhető felülettel is.

 

A regisztráció és az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása pénzbírság kiszabását, végső soron a szálláshely működési engedélyének bevonását vonhatja maga után.

 

A harkányi önkormányzat a regisztráció ügyintézésével kapcsolatban nyújt segítséget, így 2019. december 16. és 20. között – hétfőtől péntekig – délelőtt 10 órától délig várják a művelődési házba azokat a szállásadókat, akiknek segítségre van szüksége a regisztrációhoz kapcsolódó ügyintézésben.